Супрун розповіла, що таке ботулізм та з чим його

Супрун розповіла, що таке ботулізм та з чим його "їдять"

Укрінформ
В Україні в середньому на рік трапляється 158-172 випадків ботулізму, тоді як серед усіх країн ЄС — близько 200 випадків на рік

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала в Facebook.

"За допомогою закупівель через міжнародні організації вдалося залучити визнаних у світі виробників та зареєструвати якісну сироватку канадського виробництва. Партію протиботулінічних сироваток закупила UNDP Ukraine / ПРООН в Україні. Антитоксин ботулінічний авторизований країнами з суворими регуляторними органами США та Канади. Термін придатності на момент постачання — не менше 2 років", - написала Супрун.

За її словами, 204 флакони сироваток проти ботулізму - найбільша за останні роки партія — вирушили в регіони України.

"Потребу кожного регіону у сироватках формували на базі статистичних даних — із розрахунку середньої кількості захворювань за останні десять років", - зазначила урядовець.

Водночас вона нагадала, що краще не наражатися на небезпеку.

"Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник поширений у природі, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин — одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг", - нагадала Супрун.

Вона порадила не вживати копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не впевнені щодо умов її приготування, адже в’ялена риба є “рекордсменкою” за кількістю отруєнь.

Слід також бути обережними і з іншими продуктами домашнього консервування — м’ясом, грибами та навіть овочами, адже якщо вони були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином, можуть також стати причиною інфікування.

Необхідно також завжди ретельно дотримуватися норм теплової обробки продуктів.

"Симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 годин після споживання зараженої їжі. Перший явно “ботулічний” симптом – порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на "сітку або туман" перед очима, предмети двояться перед очима, читати доволі важко, дуже починається параліч очних м’язів", - нагадала урядовець.

Крім того, виникає сильно виражена сухість у роті, важкість під час ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, можуть з’явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), здуття живота, закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок.

Читайте також: Супрун розповіла лікарям, в кого вимагати підвищення зарплати

"Якщо маєте найменшу підозру на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину — препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть “протиотруту”, то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків", - підкреслила Супрун.

За оперативними повідомленнями, від початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 51 людина.

"Насправді в Україні найгірша ситуація, в порівнянні з країнами Європейського Союзу. В середньому на рік в Україні трапляється 158-172 випадків ботулізму. А серед усіх країн ЄС — близько 200 випадків на рік. Над цією статистикою варто замислитися, перш ніж вкотре купувати тараньку в підземному переході", - наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-