У Харкові розпочався Всеукраїнський конкурс юних бандуристів

У Харкові розпочався Всеукраїнський конкурс юних бандуристів

Укрінформ
Юні виконавці зʼїхалися з усієї України до Харкова, де розпочався IX Всеукраїнський конкурс імені Гната Хоткевича.

Конкурс "Ми - діти України! Ми - діти 21 століття!" зібрав у концертній залі Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського близько півсотні юних виконавців та їхніх педагогів з усієї України.

Про конкурс кореспонденту Укрінформу розповіла автор його ідеї, доцент кафедри народних інструментів Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського, лауреат міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства Любов Мандзюк.

"Мета цього триденного конкурсу, започаткованого у форматі бієнале у 2003 році, - пропаганда українського мистецтва, розвиток сучасних виконавських технологій гри на бандурі, удосконалення академічної майстерності юних виконавців, збагачення концертного та педагогічного репертуару творами сучасних композиторів. Також заплановано обмін досвідом роботи викладачів", - зазначила Мандзюк.

Вона додала, що конкурс проводиться у два тури: "Учасники продемонструють свою майстерність у виконанні класичних та сучасних творів для бандури, а також - обробки народних пісень у двох номінаціях: бандуристи-інструменталісти та бандуристи-вокалісти".

"За ці роки у конкурсі взяли участь близько тисячі талановитих вихованців музичних шкіл та шкіл естетичного виховання країни у віці від 6 до 16 років. Чимало його лауреатів на цей час є не тільки професійними музикантами, а й викладачами та науковцями", - додала Мандзюк.

За її словами, конкурс організований за підтримки Харківської ОДА, Харківської міськради та мецената, шанувальника мистецтва, Героя України, народного депутата Віктора Остапчука.

Читайте також: Рекорд України: 407 бандуристів у Львові одночасно виконали твори Шевченка

"Конкурс не випадково проводиться у Харкові, на батьківщині Гната Хоткевича - видатного українського митця, інженера-залізничника за фахом та одночасно етнографа, фольклориста, композитора, історика, бандуриста, засновника сучасної академічної Слобожанської школи гри на бандурі. Це справа, якою він жив та за яку загинув у роки тоталітаризму", - пояснила Любов Мандзюк.

За її словами, художнє оздоблення конкурсу створено за участю відомої харківської художниці та дизайнера Олесі Вакуленко.

Як повідомляв Укрінформ, у селищі Високий під Харковом діє кімната-музей Гната Хоткевича. На меморіальній дошці біля будинку - три дати: 1877-1928-1938. Це дати народження Гната Хоткевича, купівлі будинку та розстрілу за наказом НКВС як "німецького шпигуна". У 1953 році Гнат Хоткевич був реабілітований. Музей охороняється державою як пам'ятка історії та мистецтв України.

Серед тих, хто підтримував музей - дочка Гната Хоткевича Галина, яка не раз приїздила до селища Високий з французького Гренобля, де мешкала і де похована.

Фото www.ak.od.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-