Кіностудію

Кіностудію "УкрАнімаФільм" об’єднують із Довженко-Центром

Укрінформ
Найстаріша українська державна студія анімаційних фільмів "УкрАнімаФільм" з 30 червня увійде до складу Довженко-Центру.

Повідомлення про це оприлюднене на офіційному сайті Довженко-Центру.

Приєднання "УкрАнімаФільму" до Довженко-Центру передбачене наказом Міністерства культури України від 29.03.2019 №256 і розглядається як спосіб врятувати її від банкрутства та ліквідації.

Як зазначається у повідомленні, Довженко-Центр бере на себе зобов'язання зберігати, досліджувати та популяризувати спадщину "УкрАнімаФільму". Унікальні архіви та апарати анімаційної студії матимуть належні умови зберігання та частково увійдуть до експозиції майбутнього Музею кіно. Довженко-Центр стане правонаступником всіх майнових та немайнових прав "УкрАнімаФільму".

"УкрАнімаФільм" відомий культовими мультфільмами, на яких зросло кілька поколінь дітей: "Як козаки…", "Пригоди Капітана Врунгеля", "Острів скарбів", "Капітошка", "Лікар Айболить", "Пригоди Петрика П’яточкіна" та іншими. 300 фільмів "Укранімафільм" відзначено призами та дипломами на державних та міжнародних кінофестивалях. Після розквіту української анімації у 1980-х студія поступово почала згортати свою діяльність через брак коштів, а її ключові фахівці поповнили команди провідних анімаційних студій світу.

Читайте також: Директором кіностудії Довженка обрали Олеся Янчука

"УкрАнімаФільм" - одна з 6 історичних кіностудій України. Після приватизації Ялтинської кіностудії та акціонування Одеської (контрольний пакет акцій якої належить державі) в повній державній власності перебувають 4 кіностудії: Національна кіностудія художніх фільмів ім. О.Довженка, "УкрАнімаФільм", "Кінематека" (колишній "Київнаукфільм"), "Укркінохроніка", дві останні з яких наразі перебувають у стані банкрутства.

Відтак Довженко-Центр стане правонаступником вже двох інституцій: Київської кінокопіювальної фабрики, приєднаної до Довженко-Центру в 2000 році, та УкрАнімаФільму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-