У Кракові відкрився міжнародний фестиваль українського театру

У Кракові відкрився міжнародний фестиваль українського театру "Схід-Захід"

Фото, відео
Укрінформ
Міжнародний фестиваль українського театру "Схід-Захід" за участю 15-ти театральних колективів з України, Німеччини, Фінляндії, Вірменії та Польщі розпочався у понеділок ввечері у польському Кракові.

Відкриття фестивалю, яке відбулося у краківському театрі “Гротеска”, зібрало кількасот глядачів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“У цьому році у фестивалі бере участь 15 театрів, які покажуть 16 вистав у семи краківських театрах”, - повідомила директор фестивалю Надія Мороз-Ольшанська.

За її словами, складно було обрати 15 колективів з понад 60-ти заявок від різних театрів. Вона підкреслила, що зараз головне, аби учасники отримали насолоду від своїх виступів, глядачі – від перегляду, і щоб фестиваль розростався й надалі, зміцнюючи тим самим також й українсько-польські відносини.

Директор фестивалю зауважила, що українськими виставами зацікавлений не лише український, але й польський глядач. Тому з минулого року під час спектаклів на фестивалі "Схід-Захід" введено субтитри польською мовою.

Мороз-Ольшанська також поінформувала на відкритті фестивалю про створення у Кракові осередку української культури й мистецтва.

“Наше завдання – створити якісний контент українського мистецтва у Кракові, але також допомогти професійним та аматорським колективам співпрацювати між собою”,- наголосила вона.

Міжнародний Фестиваль Українського Театру “Схід – Захід” / Фото: Банахевич Юрій. Укрінформ

До складу журі фестивалю увійшли знані українські та польські режисери та актори. Член журі, відома українська акторка Римма Зюбіна у коментарі агентству зазначила, що географія театрів цьогорічного фестивалю величезна – від Львова до Харкова і Одеси, а також театрів з-за кордону. Відтак, для неї дуже важливо було приїхати до Кракова і вона без вагань прийняла пропозицію стати членом журі. Зюбіна підкреслила, що очікує від фестивалю “нових відкриттів і щирості”.

Спеціальний гість, відомий український співак Олег Скрипка привітав учасників фестивалю, зокрема, разом із усім залом виконавши гімн України. Як він згодом визнав, співав гімн України під баян вдруге у житті. У коментарі агентству артист зазначив, що участь у відкритті цього фестивалю для нього було певною ностальгією, оскільки колись він починав свою кар’єру у студентському театрі.

“Проведення таких фестивалів – це вкрай необхідно для України. Культура – це ключ до розвитку. Якщо ми думаємо про майбутнє, якщо ми думаємо про молодь, то необхідно займатися культурою”, - наголосив Скрипка.

На відкритті фестивалю звучало багато теплих слів на адресу організаторів, зокрема і від посольства України в Польщі та генконсульства України у Кракові.

Читайте також: У Кракові стартує фестиваль українських театрів “Схід-Захід”

Як повідомлялося, програмою фестивалю “Схід-Захід” передбачені спектаклі, панельні дискусії, зустрічі з артистами, презентації та виставки. У заході візьмуть участь сучасні професійні та аматорські театри з України та інших держав, що представлять глядачам вистави зі свого репертуару, присвячені широко окресленій українській тематиці.

Професійні та аматорські трупи зіграють спектаклі на сценах краківських театрів, таких як “Гротеска”, “Театр без Рядів”, театр ім. Юліуша Словацького, театр Краківської Політехніки, а також у Староміському центрі молодіжної культури.

Цьогорічний фестиваль, який триватиме до 15 квітня, відбудеться вже вшосте.

Організатором фестивалю є Фундація масових видовищ та Центр молоді імені Генрика Йордана у Кракові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-