Мінкультури нагородило лауреатів і дипломантів премії імені Гоголя

Мінкультури нагородило лауреатів і дипломантів премії імені Гоголя

Фото
Укрінформ
Вже традиційно 1 квітня — в день народження Миколи Гоголя - в Міністерстві культури України вшанували лауреата та дипломантів Премії імені М.В. Гоголя в 2019 році.

На цьому наголосив заступник міністра культури, голова комітету з присудження премії Юрій Рибачук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас сьогодні особливий день — день народження Миколи Васильовича Гоголя. І в цей день, уже четвертий рік поспіль, ми вручаємо Премію його імені. Цього року в нас був великий вибір, оскільки було багато претендентів, були дуже цікаві роботи, точилися жваві дискусії між членами комітету, і рішення, хоч і приймалося непросто, але було прийнято”, - сказав Рибачук.

Він також підкреслив, що члени комітету відзначали не тільки самі тексти, а й високу професійність видавців - за якісно видані, добре підготовлені видання, які можна гідно представляти на конкурси.

Диплом лауреата премії він вручив Ірині Власенко за книжку "Чужі скарби", а подяку комітету з присудження премії - видавництву "Віват", де книжка побачила світ.

Спеціальними відзнаками Премії імені М.В. Гоголя в 2019 році були нагороджені Наталія Доляк - за книжку "Шикарне життя у Вупперталі" та Олег Чорногуз (відзнаку отримала невістка письменника) за книжку "Гроші з неба, або Самогубець за покликанням".

Рибачук додав, що було оновлено положення про премію та склад комітету, і нагадав, що премія присуджується за найкращі літературно-мистецькі твори, що наслідують традиції творчості Миколи Васильовича Гоголя, збагачені концептами історичної романістики, містицизму, сатири, та утверджують національну самоідентифікацію.

“Дуже приємно, що було багато претендентів на премію. Це означає, що вона має значення. Крім того, твори засвідчили стан розвитку нашої літератури — вона різноманітна, різнопланова, різножанрова. Тут є література підліткова, література жахів, фентезі, література соціально-критичного спрямування... Гоголь — душа українства, він збирає українство по цілому світу”, - зазначила відомий літературознавець, член-кореспондент НАН України, завідувачка відділу теорії літератури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Тамара Гундорова.

Читайте також: Український культурний фонд дає 640 мільйонів на підтримку п'яти напрямків

Своєю чергою літературознавець, письменник, видавець Ростислав Семків наголосив, що більшість поданих цьогоріч на премію творів відзначалися читабельністю, вони захоплювали увагу читача цікавими історіями.

Щороку 1 квітня до дня народження Миколи Васильовича Гоголя присуджується одна Премія на конкурсних засадах прозаїкам, драматургам та сценаристам, які є громадянами України, у розмірі 20 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-