У Харкові відкрилася виставка старовинних фото

У Харкові відкрилася виставка старовинних фото

Фото
Укрінформ
Три десятки старовинних фотографій, які зберегли образи відомих харків'ян, представлено на виставці "Краса, написана світлом", яка відкрилася в Муніципальній галереї у центрі Харкова.

Про те, як закладалися основи колекції, частину якої представлено в галереї, кореспонденту Укрінформу розповів ініціатор виставки, відомий харківський фотохудожник Володимир Оглоблін.

"Збирати колекцію старовинних фотографій почав близько 30 років тому, після того, як випадково побачив знімок відомого харківського фотографа кінця 19-го - початку 20 століття Олексія Іваницького, майстра світлопису або, як пізніше стали називати, фотографії", - поділився Оглоблін.

За його словами, Іваницький творив диво своїм фотоапаратом, відтворюючи гру світла й тіні в той час, коли ще не було кольорової фотографії. 

"Іваницький і дотепер визнаний у колі професіоналів та поціновувачів цього виду мистецтва, в тому числі як автор серії фотографій катастрофи царського поїзда в 1888 році, зроблених на місці події. А ось іще один приклад - роботи відомого і за межами Харкова фотографа Альфреда Федецького, який прославився і як кінодокументаліст", - зазначив Оглоблін.

Він додав, що ці та інші фотографії шістьох харківських художників минулих часів поклали початок колекції, яка сьогодні налічує понад три тисячі експонатів.

Читайте також: Фотовиставку Івана Русєва "Барви корони Посейдона" відкрили в Одесі

Основний масив колекції - світлини, зроблені свого часу в Харкові. Серед них є і ті, що передали із сімейних альбомів спадкоємці славних земляків, зокрема хірурга-офтальмолога Леонарда Гіршмана й академіка архітектури Олексія Бекетова, за чиїми проектами забудовано весь центр Харкова.

Виставка "Краса, написана світлом" - перший із задуманих у Харкові заходів на тему збереження культурної спадщини - працюватиме до 31 березня.

Фото: Олена Долженко, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-