В Україні приймають заявки на участь у 58-й Венеційській бієнале

В Україні приймають заявки на участь у 58-й Венеційській бієнале

Укрінформ
Куратор українського проекту на 58-й Міжнародній виставці мистецтв у Венеції — Відкрита група — приймає від митців заявки на участь у бієнале до 10 квітня 2019 року.

“Венеційська бієнале триватиме з 11 травня до 24 листопада 2019 року. Україну на ній представить проект “Падаюча тінь “Мрії” на сади Джардіні” під кураторством Відкритої групи. 9 травня 2019 року ополудні найбільший вантажний літак у світі “Мрія”, пролетить над Венецією і на декілька секунд кине тінь на сади Джардіні. Всередині літака буде HDD-диск з інформацією про всіх нині живучих художниць та художників України або художні колективи, що погодились взяти участь в проекті. Для цього достатньо заповнити анкету на сторінці www.ukrainian-pavilion.org”, - ідеться в повідомленні.

Куратори закликають усіх українських художників, художниць та художні групи, незалежно від техніки, в якій вони працюють, освіти чи віку, стати частиною проекту в Національному павільйоні.

“Проект присвячено переосмисленню поняття міфу, його значення та впливу на українське сучасне мистецтво. Розповідь про Мрію — це алегорична форма присутності у Венеції”, - зазначають вони.

За результатами збору всіх даних буде створено архів, який у формі книги-довідника стане основою каталогу національного павільйону. Наповненням проекту стане не лише тінь “Мрії”, а й міф довкола неї. Впродовж шести місяців у павільйоні відбуватиметься переповідання польоту з вуст в уста — довготривалий перформанс у спеціально створеній сценографії.

За словами комісара українського павільйону, першого заступника міністра культури Світлани Фоменко, проект “Падаюча тінь "Мрії" на сади Джардіні” покликаний розповісти про нас як про країну з унікальним характером, здатну привнести нові сенси в дискусію про сучасне мистецтво та світ навколо.

“Переконана, що відібрана конкурсною комісією і підтримана Міністерством культури кураторська робота надихне світ говорити про Україну”, - підкреслює вона.

Читайте також: Порошенко анонсує політ “Мрії” над Венецією

Венеційська бієнале – одна з провідних виставок сучасного мистецтва, яку оцінює міжнародне журі. Перша бієнале відбулася у 1895-му і відтоді грає ключову роль у формуванні сучасного мистецтва та художньої інтерпретації подій у світі. Тема цьогорічної виставки – “May You Live in Interesting Times” (“Щоб ви жили в цікаві часи”). Саме в садах Джардіні розміщуються національні павільйони багатьох країн-учасниць бієнале. Українська експозиція міститься в розташованому неподалік Арсеналі.

Національний павільйон організовано Міністерством культури України. Співорганізатором є Галерея Labirynt (Люблін, Польща). Куратор проекту – Відкрита група: Юрій Білей, Павло Ковач, Станіслав Туріна, Антон Варга. Група була заснована у Львові в серпні 2012 року. У 2013 році отримала спеціальний, а в 2015-му — головний призи Премії PinchukArtCentre. Їхні роботи були представлені в Українському національному павільйоні на 56-й La Biennale di Venezia. Робота групи була представлена у проекті Future Generation Art Prize @ Venice 2017 у рамках офіційної паралельної програми 57-ї Міжнародної виставки мистецтв у Венеції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-