В Андріївську церкву повернули картину, де нібито зображений Тарас Шевченко

В Андріївську церкву повернули картину, де нібито зображений Тарас Шевченко

Фото, відео
Укрінформ
Картину Платона Бориспольця “Проповідь апостола Андрія” повернули на історичне місце в Андріївській церкві після реставрації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Повернення відреставрованої картини Платона Бориспольця "Проповідь апостола Андрія" Андріївській церкві / Фото: Багмут Павло. Укрінформ

“Рівно 150 років – з 1867 по 2017-й – ця картина незмінно займала своє місце на західній стіні у південній частині трансепту храму апостола Андрія Первозваного у Києві. У 2017 році під час ремонтно-реставраційних робіт в Андріївській церкві її вперше зняли зі стіни і провели ретельні ремонтно-реставраційні роботи. Наразі ця картина повернена на своє історичне місце”, – розповів директор музею “Андріївська церква” Ігор Нетудихаткін.

Він підкреслив, що презентація результату реставрації недарма проходить у переддень шевченківських свят, оскільки автор картини Платон Борисполець був близьким другом Тараса Шевченка.

Читайте також: Скандальну виставку постерів з Шевченком покажуть в Абу-Дабі

“Існує навіть думка в окремих дослідників про те, що на цьому полотні присутнє зображення Тараса Григоровича Шевченка. Мова йде про постать на коні, образ вершника у лівій частині цього полотна”, – зазначив Нетудихаткін.

Як зауважив художник-реставратор, завідувач реставраційної майстерні національного заповідника “Софія Київська” Анатолій Остапчук в коментарі Укрінформу, раніше над картиною проводилися поверхові реставраційні роботи, але в 2017 році вперше за 150 років картину вперше довелося знімати зі стіни, щоб ретельно реставрувати.

“З лицевої сторони раніше якісь реставраційні процеси відбувалися. Її очищали від поверхневих забруднень, лаком покривали, а зі зворотнього боку пил наскільки осів, що, фактично, у нижній частині струхлявіло і деформувалося полотно”, – розповів Остапчук.

Читайте також: Колектив "Будинку актора" виселяють на час ремонту

Він зазначив, що реставрація проводилася у приміщенні Андріївської церкви. Проте раму до картини реставрували окремо — у майстерні “Софії Київської”.

Також Остапчук розповів, що картина “Проповідь апостола Андрія” була написала Платоном Бориспольцем у Парижі в 1847 році спеціально для виставки.

“Але в силу різних причин на виставку вона не потрапила. Вона довго стояла в його майстерні у Парижі, а в 1867 році він її подарував Києву, конкретно митрополиту Арсенію. Оскільки картина пов'язана з Києвом, святим Андрієм, то це було доречно. В 1867 році, коли тут святкувався столітній ювілей освячення церкви, то митрополит подарував її Андріївській церкві”, – розповів Остапчук Укрінформу.

Вага картини становить близько 150-170 кг, а розміри – приблизно 15 квадратних метрів.

Як відомо, наразі в Андріївській церкві проходять ремонтні й реставраційні роботи. Музей планують відкрити до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-