У Вінниці відкрилась виставка про Шевченка за царської доби та в часи СРСР

У Вінниці відкрилась виставка про Шевченка за царської доби та в часи СРСР

Укрінформ
У Державному архіві Вінницької області до 205-ї річниці від дня народження поета й художника Тараса Шевченка відкрилась виставка документальних матеріалів та друкованих видань, які розповідають про життя і творчість поета.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у відділі інформації та використання документів Державного архіву Вінницької області.

«З нагоди 205-ї річниці від дня народження великого сина українського народу, геніального поета та художника Тараса Григоровича Шевченка в читальному залі Державного архіву Вінницької області відкрито виставку документальних матеріалів та друкованих видань. Експоновані на виставці матеріали тематично поділяються на 3 розділи: «Постать Шевченка мовою документів київських архівів», «Ставлення царського уряду до постаті Т.Г. Шевченка» та «Вшанування пам’яті Великого Кобзаря за радянської доби», – повідомили у відомстві.

Читайте також: Фільм “Тарас. Повернення” покажуть у Києві з нагоди 205-річчя Шевченка

Виставка працюватиме до 5 квітня у читальному залі Держархіву області.

Серед найцікавіших експонатів – унікальне видання 1897 року під назвою «Живописная Россия», в якому використано етнографічні напрацювання Т.Г. Шевченка. Чимало його художніх робіт відвідувачі зможуть побачити в академічному виданні «Історія українського мистецтва».

Також в експозиції представлені розпорядження, циркуляри, накази центральних та місцевих органів влади Російської імперії про заборону відзначення шевченківських роковин, а також використання його творів та портретів у навчальних закладах. Окрім того, представлено документи про збір коштів окремими громадами на спорудження першого в Україні пам’ятника Тарасу Шевченку.

На виставці можна ознайомитися з документами про перейменування окремих населених пунктів, колгоспів на честь поета і присвоєння його імені навчальним закладам за радянської доби.

Відвідувачі виставки зможуть побачити копії документів з центральних київських архівів, зокрема, копію запису в метричній книзі церкви Іоанна Богослова в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії про народження Т.Г.Шевченка. Досить цікавим та змістовним є також документ, що містить повідомлення київського губернатора П.Г. Гессе київському, подільському і волинському генерал-губернатору І.І. Васильчикову про події, що відбувалися під час перепоховання Т.Г.Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-