У Харкові показали роботи майстринь клаптикового шиття

У Харкові показали роботи майстринь клаптикового шиття

Фото
Укрінформ
17 майстринь презентували свої роботи у техніці клаптикового шиття на виставці "Чарівний світ жіночої душі" що відкрилася у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва на вулиці Пушкінській у центральній частині міста.

Коментар до виставки кореспонденту Укрінформу надала завідувач відділу відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності цього центру Олена Булаєнко.

Виставка майстринь клаптикового шиття "Чарівний світ жіночої душі" у Харкові/Фото В'ячеслав Мадієвський

"Мистецтво клаптикового шиття можна порівняти з живописом, адже в нашому випадку фарби замінює тканина, а пензель - голка з ниткою. Збирання полотна з клаптиків, аплікація з тканини, стьобані вироби здавна існували в багатох народів світу, у тому числі, в Україні. Скрізь, де людина працювала з тканиною, виникала необхідність використовувати обрізки крою, і клаптикове шиття виникало в тому чи іншому вигляді. Зараз цей вид творчості дуже популярний у всьому світі, і до нього ставляться як до виду мистецтва. Це підтверджує й той факт, що роботи учасниць цієї виставки експонувалися не тільки в Україні, але й за її межами, наприклад, у країнах Європи", - зазначила Булаєнко.

За її словами, прикмета виставки у тому, що темою всіх близко 50 експонатів є образ жінки.

"Шляхом гармонійного поєднання різних колірних і геометричних рішень майстрині створюють з клаптиків ситцю, атласу неповторні панно, покривала, сюжетні картини і навіть портрети, розкриваючи мудрість, щедрість, красу жіночої душі", - пояснює Булаєнко.

Читайте також: У Дніпрі відкрилася онлайн-виставка, присвячена академіку Писаржевському

Тільки у Харкові працюють більше 300 майстринь клаптикового шиття, які поєднані у міських клубах чи приватних школах-студіях.

Виставка продовжить роботу до 22 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-