Супрун пояснила, чому веганам потрібно удвічі більше білків

Супрун пояснила, чому веганам потрібно удвічі більше білків

Укрінформ
Білкові продукти мають бути у раціоні українців щодня, без них не може нормально функціонувати організм.

Про це у Facebook написала в.о.міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

“Білок — це джерело амінокислот. Вони бувають замінні: ті, які ми вміємо утворювати самі, і незамінні — їх ми маємо споживати з їжею. Амінокислоти це не лише “цеглинки” для побудови м’язів. З них ми утворюємо білки крові, ферменти, нейромедіатори та деякі гормони — сполуки, що визначають роботу нервової системи та всіх біохімічних процесів. Амінокислоти регулюють сигнальні каскади старіння, поділу клітин і навіть раку. Також амінокислоти - це легке джерело енергії, ось чому на дієті ми втрачаємо не лише жир, а й м’язи”, - написала Супрун.

Вона наголосила, що вегетаріанці мають вживати удвічі більшу норму білкових продуктів.

“Для більшості людей достатньо споживати білок у розрахунку 0,6 -1 г/кг маси тіла. Вегетаріанці та вегани мають більшу потребу в білковій їжі — до 2 г/кг ваги. Це тому, що білок рослинного походження містить менше незамінних амінокислот. Тож його слід з’їсти більше, щоб спожити свою норму”, - зазначила Супрун.

За її словами, літні люди та спортсмени також мають вживати більше білка.

“Люди старшого віку також мають їсти більше білка: 1 - 1,3 г/кг, щоби запобігти саркопенії, деградації м’язів. Самого лише білка замало, щоби підтримати м’язи їх слід навантажувати вправами. Спортсменам також потрібно більше білка: і тим, хто прагне набрати масу, і тим, хто мусить залишатися легким (біг, гімнастика, танці). Білок в раціоні спортсменів це не лише будівельний матеріал для утворення м’язів, а й джерело енергії за умов браку калорій”, - написала Супрун.

Водночас вона підкреслила, що важливо не перевищувати денну норму білка, інакше можна нашкодити організму.

“Надлишок білка шкодить людям, в яких діагностовані хвороби нирок. Багатий на білок раціон вважають корисним для здоров’я кісток в разі адекватного споживання кальцію та вітаміну D. Якщо їх бракує, то надмірне споживання білка може викликати остеопороз у жінок з ожирінням та в чоловіків із нормальною вагою. Що більше білка, то вищий рівень інсуліноподібного фактору росту 1 (IGF-1) та активніші процеси поділу та росту клітин. З одного боку, це добре, адже зростає об’єм м’язів. З іншого боку — зле, бо зростає ризик раку та прискорюється старіння”, - зазначила Супрун.

Вона радить не вживати “чистий білок”.

Читайте також: Супрун спростувала міф про користь вітаміну С і лимону при застуді

“Жодні офіційні рекомендації не радять споживати понад 3 г/кг, навіть бодібілдерам. Кожен прийом їжі має містити щось білкове, тому не варто з’їдати великий стейк раз на день у сподіванні закрити денну потребу в амінокислотах. Зауважте, що білкова їжа — це не лише м’ясо, а бобові, риба, яйця, молочні продукти, горіхи та перероблена соя”, - рекомендує Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-