У Раду привезли 9-метровий рушник національної єдності

У Раду привезли 9-метровий рушник національної єдності

Фото
Укрінформ
У кулуарах Верховної Ради відкрилась експозиція «Весна іде», в рамках якої було презентовано рушник національної єдності та колекцію вишиванок зі старовинними візерунками.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла організатор виставки - керівник художньої майстерні "Український сувенір" Тамара Степаненко.

"Рушник національної єдності вже об'їхав всю Україну - його вишивали у кожній області. Над його створенням працювали більше двох тисяч осіб - науковців, етнографів, фольклористів, вишивальників, дизайнерів - упродовж 2007-2008 років. Зокрема, участь у створенні цього оберега взяли понад 1300 вишивальниць з усіх регіонів України та діаспор США, Канади, Італії, Німеччини, Польщі та Румунії. Зокрема, в Луганську до вишивання долучилися 120 людей - найбільше з усієї території України, а в Донецьку - більше сорока вишивальниць. Також ми представляємо вишиванки, які на сьогодні ніхто не створює: візерункам, зображеним на них, - по тисячі років. Тобто ми скомпонували ці малюнки, зробили з них візерунки для вишивок і вишили", - пояснила Степаненко.

За її словами, рушник національної єдності України, довжиною 9 метрів, має дуже потужне художнє наповнення. Автором візерунку, за яким він створювався, є заслужена художниця України Олександра Теліженко з Черкас. Він у процесі був доповнений ідеями інших учасників - жителів із різних регіонів.

Читайте також: Українці назвали головні символи країни

"Візерунок поділяється на три частини: минуле, сьогодення і майбуття. Минуле представлене стилістикою Трипілля, Київської Русі та козацького бароко. Сьогодення - це дерево життя з 27-ма квіточками, що символізують адміністративно-територіальний поділ України. І майбуття - це наш герб і космічні зіроньки", - додала Степаненко.

Виставка «Весна іде» у Верховній Раді / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Експозиція «Весна іде» діятиме в парламенті до 3 березня. Після цього рушник національної єдності покажуть у бібліотеках Києва, Кам'янця-Подільського, а у травні, на день вишиванки, майстрів запросили презентувати свій витвір у Брюсселі. Виставка організована благодійним фондом «Український рушник», який опікується збереженням кращих зразків українських вишиванок у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-