Перевіряти учасників відбору на Євробачення мають

Перевіряти учасників відбору на Євробачення мають "інші служби" — СТБ

Заява
Укрінформ
Телеканал СТБ заявляє про потребу змінити правила відбору на Євробачення, який він відповідно до угоди з НСТУ проводить чотири роки.

Про це повідомляє прес-служба телеканалу.

“Непідписання угоди між Maruv, за яку у фіналі проголосувала більшість глядачів, та “Суспільним” – це сигнал про те, що потрібно змінювати правила відбору. Необхідно опрацювати та зафіксувати засадничі принципи партнерства заради уникнення подібних випадків у майбутніх нацвідборах”, - ідеться в заяві.

Водночас на телеканалі зазначають, що правила не можуть змінюватися під час відбору. “Усі умови, які виконавець пісні має підтвердити у разі перемоги у нацвідборі, мають бути повідомлені йому до подачі заявки для участі у конкурсі. Будь-які додаткові умови чи їх зміна під час відбору – забороняється”, - вважають на СТБ.

Водночас на телеканалі нагадали, що правила проведення відбору на “Євробачення” прописані в угоді між СТБ та НСТУ і затверджені НСТУ.

Читайте також: MARUV пояснила, чому не підписала контракт та не їде на Євробачення

Згідно з правилами, СТБ проводить якісний та прозорий національний відбір представника України у партнерстві з НСТУ та за власний кошт, при цьому суспільний мовник як член Європейської мовної спілки контролює проведення нацвідбору, забезпечує повну прозорість та дотримання правил конкурсу.

На СТБ також заявили, що питання про те, який артист може чи не може представляти Україну на міжнародному конкурсі “Євробачення”, потребує врегулювання.

“Виникають три питання: 1) якою має бути процедура перевірки артистів та їх родин на громадянську позицію, графік гастролей, приватні концерти, співпрацю з російськими музикантами тощо; 2) чи відповідає вона демократичним підходам, прийнятним для цивілізованого суспільства; 3) хто це буде робити? Адже завдання телеканалу – виробництво і трансляція, а перевіряти мають інші служби", - уточнили на СТБ.

На каналі пояснили, що вирішення питання про представника України на “Євробаченні” залежить виключно від суспільного мовника.

“Враховуючи ситуацію, що склалася, ми будемо розмірковувати над тим, чи є нам сенс надалі брати участь у проведенні Національного відбору на “Євробачення”, - заявили на СТБ, додавши, що гроші глядачів за відправлені sms cпрямують на благодійність.

Читайте також: Європейський мовний союз сказав, хто відповідає за вибір учасника Євробачення

Як повідомляв Укрінформ, у фіналі нацвідбору на “Євробачення-2019” перемогла співачка Maruv (Ганна Корсун), яка отримала найбільшу кількість балів серед шести конкурсантів. Це викликало скандал, причиною якого стало питання - яким чином до конкурсу були допущені виконавці, що гастролюють в РФ.

Переможниця національного відбору мала підписати договір із Національною суспільною телерадіокомпанією Україною. Одна з умов угоди – відмова від гастролей у РФ, які співачка запланувала на квітень.

Однак НСТУ та команда співачки Maruv не дійшли згоди щодо умов контракту.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко назвав національний відбір на “Євробачення-2019” частиною гібридної війни Росії проти України через те, що в ньому беруть участь артисти, котрі гастролюють у РФ або не визнають територіальної цілісності України. Також він запропонував внести зміни до правил відбору представника від України на “Євробачення”, щоб уникнути скандальних ситуацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-