Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Підсумки книговидавничого року. Перша аналітика статистики, наданої Книжковою палатою України

Підсумки книговидавничого року. Перша аналітика статистики, наданої Книжковою палатою України

Блоги
Укрінформ
Чому спостерігаємо фактично падіння й деградацію книжкового ринку?

1. Зростання сумарного накладу з 45,1 млн примірників до 47,0 не повинно нікого втішити. Бо держзамовлення на підручники зросло майже втричі й вплинуло на статистику. Учбова література виросла набагато менше, ніш учбове держзамовлення, тобто навіть в цій частині ринку – падіння. Зростання освітньої літератури включно з держзамовленням – з 23,7 млн до 28,7 млн примірників. В цивілізованих ринкових умовах доля освітньої літератури – до 25%. У нас вона зросла з 52% до 61%. Це – справжня катастрофа для галузі.

2. Не освітня книга впала з 21,4 млн примірників до 18,3 млн (15% падіння).

3. Художня література впала за рік з 7,0 млн примірників до 5,2 млн (більше 25%!!), по назвах – з 4,3 тис. до 4,0 тис. Це на фоні рекордного держзамовлення від інституту книги. Середній наклад на цій частині ринку – 1 200 примірників. Саме ця частина ринку повинна займати до 40-45% (а не 13-15%) по назвах і накладу, на ринках, які функціонують так, як повинен працювати клієнтоорієнтований ринок. Ніколи не запрацюють справжня книжкова торгівля й бібліотечна система 40-мільйонної країни, якщо не буде асортимент художньої літератури в кілька десятків тисяч назв.

4. Зростання, і значне, долі україномовної літератури серед надрукованого. Все просто – зміни пов‘язані з двома речами: 1 – зі збільшенням долі української мови в замовленні підручників та кількості замовлених підручників;  2 – з отриманням російськими постачальниками 24,5 тис. дозволів на ввезення книг в Україну.

5. Чому таке падіння і деградація ринку? Все просто:

А). Ці 24,5 тис. дозволів завдяки інтернет-магазинам заповнили асортиментну нішу і фактично зупинили ринкову необхідність розширення асортименту за рахунок не очевидних бестселерів, тієї частини асортименту, яка не дає гарантованих продажів.

Б). Падіння долі українських видавців на власному ринку поступово знижують суму обігових коштів у суб‘єктів ринку, що заводить ринок у спіраль поступового зниження пропозиції й попиту.

В). Все це разом призводить до заповнення полиць провінційних книгарень контрафактом російських книг, а інтернет-книгарень – контрабандою тих російських книг, які паралельно завозяться і законно, через дозвільну систему.

6. Звичка до безкоштовної піратської електронної книги призвела до того, що значна частина активних читачів просто відсутні на цивілізованому ринку і ми маємо менше 0,5 (а якщо прибрати зі статистики замовні та мало тиражні книжки, то 0,3) книги на душу населення і останнє місце у Європі разом з Косово.

7. Що робити? Теж просто, але, на жаль, на це немає політичної волі.

А). Жорстка боротьба з електронним та паперовим піратством з публічною роз‘яснювальною кампанією;

Б). Повне ембарго на імпорт книг з держави-агресора;

В). Стимулювання розширення асортименту через закупівлю 300-400 примірників КОЖНОЇ ринкової книги, яка паралельно накладом не менше 1000 примірників іде на ринок, для якісних сучасних бібліотек, які було відремонтовано, комп‘ютеризовано, осучаснено місцевими громадами.

Олександр Красовицький, видавництво Фоліо

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-