Фільм

Фільм "Гарет Джонс" допоможе донести правду про Голодомор - Нищук

Фото
Укрінформ
Міністр культури Євген Нищук вважає, що за допомогою кіно можна  ефективніше донести до широкого загалу правду про трагедію Голодомору в Україні, ніж це роблять політики.

Таке переконання він висловив у коментарі кореспонденту Укрінформу перед прем’єрним показом у неділю в рамках кінофестивалю Berlinale українсько-польсько-британського фільму «Містер Джонс» про Голодомор.

«Цей фільм якраз може бути тим носієм правди про трагедію, який змусить досліджувати цю тему та зрештою визнавати факт Голодомору геноцидом українського народу на світовому рівні», - вважає Нищук.

Він визнав, що попри всі намагання поширити цю правду, все ж таки багато людей у Європі та в світі все ще не знають про неї. На політичному рівні зі зверненнями до парламентів інших країн домогтися визнання акту геноциду непросто, з усією бюрократичною системою, зазначив міністр.

«А коли люди побачать через художні образи, через емоцію, через добре, якісно зроблене кіно, тим більше якщо воно отримає нагороди на європейських та світових кіноринках і вийде в широкий прокат, дуже багато людей зможуть довідатися про цю трагедію», - впевнений Нищук.

У межах Berlinale відбулася світова прем'єра стрічки «Містер Джонс» / Фото: Танасійчук Ольга, Укрінформ

Показ фільму в основній конкурсній програмі одного з найпрестижніших кінофестивалів Європи має, за словами Нищука, подвійну складову. По-перше – це державна інвестиція у відродження українського кіно, що дало можливість заслужити довіру європейських партнерів, вийти на копродукцію з багатьма країнами, у даному випадку з Польщею та Великою Британією, з відомою голівудською режисеркою Аґнєшкою Голланд, на світовий ринок. З іншого боку, це стосується саме теми фільму – геноциду голодомором в Україні через історію валійського журналіста, який правду про цю трагедію хотів викрити ще в 1933 році.

Аґнєшка Голланд
Аґнєшка Голланд

«Йому, на жаль, цього не вдалося, але його справа точно не марна, і ми сьогодні відкриваємо світу як його постать, так і власне масштаб трагедії Голодомору, винищення українців», - відзначив Нищук.

Він поінформував, що перед тим, як вийти на широкі екрани, фільм має, як і кожен великий проект, «пройти фестивальну частину свого життя». Після Berlinale, прогнозує очільник Мінкульту, фільм буде, очевидно, учасником ще кількох фестивалів, можливо, українських, оскільки до листопада ще буде фестиваль «Молодість», Одеський кінофестиваль тощо.

Читайте також: #UkraineIsYourDestination – на Берлінале відкрився Український стенд

Український стенд на кінофестивалі Берлінале / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

Власне прем’єрний показ фільму «Містер Джонс» і прокат в Україні відбудеться наприкінці листопада, до 81 роковин Голодомору.

Як повідомлялося, фільм "Містер Джонс" знято в польсько-українсько-британській копродукції. Україна витратила на нього 26 млн грн, а загальний бюджет картини становить 262,2 млн грн. Режисером стала голлівудський режисер Аґнешка Голланд.

У фільмі розповідається про валлійського репортера Гарета Джонса, який у 1933 році приїхав у Радянський союз і розслідував події Голодомору в Україні. Джонс першим у західній пресі розповів про голод в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-