Найстаріший університет Нідерландів відзначає 444-річчя

Найстаріший університет Нідерландів відзначає 444-річчя

Фото, відео
Укрінформ
Лейденський університет у Нідерландах відзначає своє 444-річчя. Професори та студенти влаштували святкову ходу для мешканців Лейдена та Гааги. 

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Сьогодні день народження університету. Це дуже важливий день для усіх нас, і що також важливо, що це вже 444-й день народження. Тож ми дуже старий університет. Сьогодні це велике святкування проходить разом з двома заслуженими докторами і прекрасними людьми. Також у святкуванні беруть участь багато студентів”, - каже ректор університету Карел Столкер.

З нагоди святкування 66 професорів відвідали більше сорока початкових шкіл у Лейдені та Гаазі. Також традиційна церемонія відбулася в Pieterskerk - церкві святого Петра в Лейдені, яка з 1972 року втратила свій релігійний статус, зараз там проходять виставки та концерти.

Лейденський університет є сьогодні частиною об'єднаної Європи, тож і тут виникають питання, пов'язані з Brexit.

“Brexit не зупиняє науку”, - каже ректор Столкер, але додає, що це впливає на навчальний процес і ускладнює його.

“Також через Brexit студентам доведеться платити більшу суму за навчання, ніж раніше. Битанським студентам буде дуже важко з програмою бакалавра в будь-якому європейському вузі", - зауважив Столкер.

Він також зазначив, що в Лейденському університеті навчається багато українських студентів.

“Я знав кількох українських студентів, і вони одні з найкращих. Також я хочу сказати, що ми повинні використовувати Brexit для того, щоб посилювати співробітництво у науково-дослідній та освітній сферах з іншими країнами, і звичайно ж Україна одна з них”, - певен ректор.

Лейденський університет заснував Вільгельм I Оранський у 1575 році. Свого часу в університеті навчались або працювали Рене Декарт, Рембрандт, Хрістіан Гюйгенс, Барух Спіноза.

Читайте також: У Києві презентували фільм про видатного діяча діаспори Ольгерда Бочковського

Тепер Лейденський університет налічує шість факультетів, 50 підрозділів й понад 150 студентських програм. До складу Лейденського університету входять понад 40 національних та міжнародних дослідницьких інститутів.

Нобелівські премії за дослідження, проведені в Лейденському університеті, здобули фізики Гендрік Антон Лоренц, Пітер Зееман та фізіолог Віллем Ейнтговен, хімік та фізик Гейке Камерлінг-Оннес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-