Писанки з кукурудзи і солом’яний Ісус. У Харкові відкрили виставку народних майстрів

Писанки з кукурудзи і солом’яний Ісус. У Харкові відкрили виставку народних майстрів

Фото
Укрінформ
Виставка "Подих осені", на якій представили роботи народних майстрів, відкрилась у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, до експозиції увійшли вироби сплетені з соломи, кукурудзяного листя, трав та інших природних матеріалів.

"Автори понад ста робіт, представлених в експозиції, – десять майстрів народного мистецтва та їх учні з Харкова і області. До речі, створювати вироби з природних матеріалів українці вміли з давніх-давен. Спочатку це були речі, необхідні в побуті, – ящики, кошики. Пізніше –  елементи декору й ритуальні предмети, які врешті-решт перетворилися на справжній вид мистецтва. Матеріал для таких виробів зазвичай збирали восени, після врожайного періоду. Взимку, маючи достатньо вільного часу, майстри створювали вироби, починаючи з сакральних оберегів і слов'янських Дідухів – символів духу пращурів, закінчуючи фігурками різних тварин, ляльок і прикрас. У роботі переважно використовували техніку плетіння, проте сьогодні, як видно на цій виставці, можна побачити зразки робіт, виконаних в техніці аплікації", – прокоментувала провідний методист Центру і куратор виставки Наталія Педан.

В Харкові відкрилася виставка декоративних художніх виробів "Подих осені" / Фото: Мадієвський В'ячеслав, Укрінформ

За її словами, авторів робіт, більшість з яких із міста Ізюм, об'єднує щире бажання передати у своїй творчості неповторність і красу художніх традицій минулого.

Наприклад, витвори мистецтва з плетеної соломи створені заслуженою майстринею народної творчості України Галиною Воловик. Вона керує гуртком "Колосок" в Ізюмському будинку дитячої та юнацької творчості. Цій роботі Воловик, інженер за фахом, віддала 40 років свого життя, і гурток має почесне звання народного художнього колективу. У нинішній експозиції є роботи і учнів гуртка.

Читайте також: Голландські пейзажі та краєвиди Карпат - на виставці українського митця у Нідерландах

На виставці також, за скляними дверцятами шафи, розмістився справжній вертеп, де всі фігурки Святого сімейства, у тому числі Діва Марія і немовля Ісуса в яслах, створені з кукурудзяного листя. Автор цієї та інших робіт, включаючи писанки з аплікацією з того ж кукурудзяного листя (авторська технологія) – мешканка Ізюма Людмила Славгородська. Вчителька російської мови і літератури, вона свого часу зацікавилася народним мистецтвом і організувала гурток українознавства "Соняшник". Вийшовши на пенсію, розробила авторську програму навчання дітей народної творчості, яку тепер використовують у навчальному процесі Харківської державної академії післядипломної освіти.

Виставка "Подих осені" працюватиме до 10 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-