"Гарет Джонс" – перший український фільм про Голодомор такого масштабу – Нищук

Укрінформ
Прем’єрний показ фільму “Гарет Джонс” (міжнародна назва “Mr. Jones”) відбудеться 10 лютого в рамках основного конкурсу 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук на прес-конференції в Укрінформі.

“Для нас участь в основній конкурсній програмі одного з найвпливовіших кінофестивалів світу – справді велика подія. “Mr. Jones” – це непересічний проект. Це копродукція з польськими і британськими партнерами. Це голлівудська режисерка Агнєшка Холланд. Це тема, що стосується однієї з найбільших трагедій, які пережив український народ, – Голодомору”, – підкреслив Нищук.

Читайте також: 69-й Берлінський міжнародний кінофестиваль: що представлятиме Україна?

Міністр зазначив, що головний герой фільму — валлійський журналіст Гарет Джонс – є прикладом людяності. У 1933 році з великим ризиком він приїхав до Радянського Союзу і на власні очі побачив масштабний злочин — нищення українців голодом. Та світ не хотів почути правду про цю трагедію.

“Як не дивно, все так само, як і зараз чи декілька років тому, коли працює добре фінансована ресурсна машина Кремля, яка просто не дала ходу тій інформації, яку намагався донести світові Гарет Джонс. І для нас важливо, щоб цю тему, масштаб цієї трагедії показували в кіно, документальному і особливо художньому”, – сказав керівник Мінкультури.

Читайте також: Фільми-переможці Берлінале покажуть на великому екрані в Києві

Нищук додав, що за часів незалежності України вийшло кілька фільмів на тему Голодомору, але роботи такого масштабу ще не було — і за якістю, і за масштабами фінансування. Міністр уточнив, що бюджет фільму склав понад 262 млн грн, з яких майже 26 млн грн – частка України. У проекті брали участь вітчизняні продюсери, виробники й актори.

Українська прем’єра фільму Гарет Джонс запланована на кінець листопада 2019 року. Вихід стрічки приурочать до Дня пам’яті жертв Голодомору.

За словами Євгена Нищука, на Європейському ринку в рамках Берлінського МКФ працюватиме Український національний стенд, ключовим елементом айдентики якого, як і на інших кіноринках 2019-го, стали мотиви Марії Приймаченко, 110-та річниця від дня народження якої відзначається цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-