Календар на всю голову. 2 лютого

Календар на всю голову. 2 лютого

Укрінформ
Цим днем ​​датована перша згадка про День Бабака - традиційне свято в США і Канаді. За його поведінкою можна судити про близькість настання весни.

2 лютого 962 року папа Римський Іван XII коронував Оттона I Великого імператором Священної Римської імперії.

2 лютого 1536 року іспанець Педро де Мендоса заснував на західному березі Ла-Плати, на південь від дельти Парани, місто Буенос-Айрес - нинішню столицю Аргентини.

2 лютого 1536 року в місті Груєць, Польща, народився Петро Скарга - письменник, католицький теолог, діяч контрреформації в Речі Посполитої, перший ректор Віленського університету. Проповідник-єзуїт XVI-XVII ст., відомий полеміст з протестантами і православними, предтеча і діяч Брестської унії 1596 року.

Джованні П'єрлуїджі да Палестрина
Джованні П'єрлуїджі да Палестрина

2 лютого 1594 року в Римі, Італія, помер Джованні П'єрлуїджі да Палестрина - італійський композитор, один з найбільших поліфоністів епохи Ренесансу. Найбільш значний представник Римської школи музики.

2 лютого 1653 року після отримання муніципальних прав поселення Новий Амстердам набуло статус міста, а сьогодні воно відомо, як Нью-Йорк. Засновником міста вважається другий директор Голландської Вест-Індійської компанії - Віллем Верхюлст, який разом з помічниками в 1625 році обрав острів Манхеттен в якості оптимального місця закладки постійного поселення. У той же рік військовий інженер Крейн Фредеріксзон ван заклав тут фортецю з фортом Амстердам в центральній її частині.

2 лютого 1660 року в Амстердамі, Нідерланди, помер Говерт Флінк - голландский живописець, відомий як портретист, майстер історичної картини, представник Золотого століття голландського живопису, визнаний одним з кращих учнів Рембрандта.

Johann Christoph Gottsched
Йоганн Крістоф Готшед

2 лютого 1700 року в місті Кенігсберг (нині - Калінінград) народився Йоганн Крістоф Готшед - німецький письменник і діяч культури, критик, історик літератури і театру, теоретик раннього Просвітництва, теоретик німецької мови і літератури, найбільш авторитетний захисник мовної уніфікації в другій половині XVIII ст. Як письменник, він займає визначне місце в історії німецької літератури.

2 лютого 1785 року в місті Мадрид, Іспанія, народилася Ізабелла Анджела Кольбран - італійська оперна співачка (драматичне сопрано). Дружина композитора Джоаккіно Россіні, співала на світових прем'єрах його опер «Єлизавета, королева англійська» (Єлизавета), «Отелло» (Дездемона) та ін.

2 лютого 1795 року перейнявшись постачанням армії, французький уряд встановив премію в 12 тис. франків за винахід способу тривалого зберігання харчових продуктів. У 1810 році винагороду отримав кондитер Ніколя Аппер, придумавши спосіб збереження їжі в герметично закритому посуді шляхом кип'ятіння.

2 лютого 1849 року в місті Вішний-Кубін, Словаччина, народився Павол Орсаг Гвездослав - найбільший національний поет, драматург. Лірика автора пройнята соціальними мотивами. У циклі віршів «Літні втечі» (1885-1895) Гвездослав виступав на захист народу, розвінчував лицемірство знатних людей, засуджував національні конфлікти. Збірник «Криваві сонети» (1914) присвячений осуду I Світової війни.

2 лютого 1841 року перше згадування про «День Бабака» (Groundhog Day) - традиційне свято в США і Канаді. Саме в цей день спостерігають за бабаком, що вилазить зі своєї нори і по його поведінці судять про близькість настання весни.

2 лютого 1845 року в с-щі Гримайлів, Тернопільська область, народився Іван Пулюй - знаменитий український вчений-фізик і електротехнік, винахідник Х-променів, організатор науки, громадський діяч, перекладач Біблії на українську мову. Доцент Віденського університету, професор і ректор Німецької вищої технічної школи в Празі, ректор першого в Європі електротехнічного факультету, доктор Страсбурзького університету, державний радник з електротехніки в Чехії і Моравії. Дійсний член Наукового товариства імені Т.Г. Шевченка, почесний член Віденського електротехнічного суспільства. У 1916 році вчений отримав пропозицію зайняти посаду міністра освіти Австрійської монархії, однак за станом здоров'я він відмовився.

2 лютого 1852 року в Парижі відбулася прем'єра п'єси «Дама з камеліями» («La Dame aux Camélias») Олександра Дюма. Оскільки роман в 1848 році відразу став дуже популярний, драматург Поль Сіроден порадив автору переробити твір в п'єсу. Однак поставити п'єсу завадили події революції. У 1850 році Олександр Дюма-молодший переробив драму. Театр «Vaudeville» прийняв рукопис до постановки але міністр поліції заборонив п'єсу. І лише після перевороту в 1852 році було знято заборону на постановку.

2 лютого 1852 року в Лондоні, на Фліт-стріт, 95, відкрився перший громадський туалет вартістю два пенні, але через малу відвідуваність його закрили. Проте лондонці із захопленням згадували клозет, і через три роки муніципальна рада Сіті відновив почин, відкривши громадський туалет безкоштовним. Спаситель підворіть перетворив район. І британська влада розпорядилася про будівництво безкоштовних громадських туалетів по всій країні. Вони були прекрасні, зроблені з чавуну і збагачували архітектуру будь-якого міста.

Havelock Ellis
Генрі Гевлок Елліс

2 лютого 1859 року в Кройдоні, Англія, народився Генрі Гевлок Елліс - англійський лікар, який стояв біля витоків сексології, як наукової дисципліни. Його 7-томна енциклопедія «Дослідження з психології статі» («Studies In The Psychology Of Sex») друкувалася з 1897 по 1928 рр.

2 лютого 1861 року в місті Філадельфія, США, народився Соломон Гуггенхайм - американський комерсант, промисловець, меценат єврейського походження, виходець зі Швейцарії, засновник Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Він створив Фонд Гуггенхайма для підтримки сучасного мистецтва.

2 лютого 1863 року в селі Бордуляки (нині - Львівська область) народився Тимофій Бордуляк - український письменник. За життя автора були видані тільки чотири книги: «Ближні», «Оповідання з галицького життя», «Оповідання», «Вибрані твори».

2 лютого 1873 року в місті Оломоуц, Чехія, народився Лео Фалло - композитор, автор популярних оперет. Міжнародний успіх автору принесла оперета «Принцеса доларів», прем'єра якої відбулася в 1907 році.

2 лютого 1875 року в місті Відень, Австрія, народився Фріц Крейслер - американський скрипаль, композитор. На рубежі XIX-XX ст. він був одним з найвідоміших скрипалів світу і досі вважається одним з кращих виконавців скрипкового жанру.

Джеймс Джойс
Джеймс Джойс

2 лютого 1882 року в місті Дублін, Ірландія, народився Джеймс Джойс - видатний ірландський письменник, творець «потоку свідомості», один з трьох стовпів модернізму. Автор геніальних романів «Дублінці», «Портрет митця замолоду», «Улісс» (1914-1921), «Це, дитя», «Поминки за Финнеганом».

2 лютого 1885 року в місті Флоренція, Італія, народився Альдо Палацескі - італійський поет і романіст. У 1920-1930-х рр. письменник неодноразово бував в Парижі. У 1934 році автор опублікував найвідомішу книгу «Сестри Матерассі».

2 лютого 1892 року американець Вільям Пейнтер отримав патент на металеву пляшкову пробку з корковою прокладкою (Crown Cork).

2 лютого 1901 року в селі Писарівка (нині - Дніпропетровська область) народився Валер'ян Підмогильний - український письменник і перекладач. Автор романів «Місто» і «Невеличка драма», повістей - «Остап Шаптала» і «Повість без назви».

2 лютого 1902 року в селі Токи (нині - Тернопільська область) народився Антон Малюца - український живописець, графік, художник-монументаліст, мистецтвознавець і критик.

2 лютого 1908 року в Києві помер Микола Дашкевич - український літературознавець, історик, фольклорист, професор Київського університету.

2 лютого 1912 року в Нью-Йорку Фредерік Родмен Ло піднявся на легендарну Статую Свободи і зробив стрибок з парашутом. Так зародився новий вид спорту - бейсджампінг, тобто стрибки з високих об'єктів, що в наш час карається штрафом або арештом.

2 лютого 1920 року на Бродвеї відбулася прем'єра першої повнометражної п'єси - «За обрієм» («Beyond The Horizon») Юджина О'Ніла, яка розповідає про гірку долю двох братів, мрійника і практика. За витвір 32-річному авторові була вручена Пулітцерівська премія в номінації драматургія, перша з чотирьох, отриманих письменником.

2 лютого 1926 року в США зародилася мода на повальне захоплення танцем чарльстон. На одному з танцювальних марафонів троє чоловіків змогли протанцювати 22 години 30 хвилин.

2 лютого 1927 року в місті Філадельфія, США, народився Стен Гетц - американський джазмен, теноровий саксофоніст, прозваний «The Sound» («Звук») за те, що витягав з інструмента красиві звуки. Під час музичної кар'єри артист виступав в якості лідируючого виконавця, працюючи на фірми грамзапису «Savoy», «Spotlite», «Prestige», «Roost», «Verve», «MGM», «Victor», «Columbia», «Steeple Chase» , «Concord», «Sonet», «Black Hawk», «A & M» і «EmArcy».

2 лютого 1934 року в місті Тифліс (нині - Тбілісі), Грузія, народився Отар Іоселіані - кінорежисер, сценарист, актор. З 2006 року режисер живе в Грузії, а знімає кіно у Франції. Автор культових картин «Листопад», «Жив співучий дрізд», «Фаворити місяця», «І стало світло», «Полювання на метеликів», «Розбійники, глава VII», «Сади восени», «Шантрапа» та ін.

2 лютого 1935 року в США з практичною метою під час процесу над двома злочинцями вперше був використаний поліграф або детектор брехні. Свідоцтва приладу, вдосконаленого детективом Леонардом Кілером, послужили доказом їхньої вини.

2 лютого 1936 року на Соловках помер Євген Плужник (літературний псевдонім - Кантемирянин) - талановитий український поет, драматург, перекладач зі східної Слобожанщини. Автор збірки поезій «Рівновага», роману «Недуга», п'єс «Професор Сухораб», «У дворі на передмісті», «Болото», «Змова в Києві». Останню мав ставити театр імені Івана Франка (режисер Костянтин Кошевський) і «Березіль» Леся Курбаса.

2 лютого 1939 року в Києві народився Віталій Філіпенко - український композитор, народний артист України. Автор багатьох музичних творів для симфонічного оркестру, фортепіано, хору, а також музики до фільмів: «Срібний тренер»,  «Немає невідомих солдатів», «Дитина», «Карпатське золото» та ін.

2 лютого 1942 року в місті Грінвілл, США, народився Бо Гопкінс - американський кіноактор, продюсер.

Graham Nash
Грем Неш

2 лютого 1942 року в місті Блекпул, Велика Британія, народився Грем Неш - британський автор-виконавець пісень і музикант, відомий своїм тенор-вокалом, а також участю в групі британського вторгнення «The Hollies» і фолк-рок супергрупі «Crosby, Stills, Nash & Young». Музикант двічі введений в Зал слави рок-н-ролу: в 1997 році, як учасник супертріо «Crosby, Stills, Nash», а в 2010 році - в складі «The Hollies». Нагороджений орденом Британської імперії (OBE) за досягнення в музичній і благодійній сферах діяльності.

2 лютого 1946 року в місті Корпус-Крісті (Техас, США) народилася Фарра Фосетт - американська кіноактриса. Вона знялася в стрічках «Захисник», «Еллі МакБіл», «Доктор «Т» і його жінки», «Побачимося вранці», «Крайнощі» та ін.

2 лютого 1950 року в місті Бремен, Німеччина, народилася Барбара Зукова - німецька кіноакторка, відома за картинами «Лола», «Європа», «М. Батерфляй» та ін.

2 лютого 1955 року в місті Битом, Польща, народився Лєшек Енгелькінг - поет, прозаїк, перекладач, критик і літературознавець.

2 лютого 1957 року в місті Віші, Франція, помер Валері Ларбо - французький письменник. У 1935 році вражений афазією тому решту свого життя він провів в інвалідному кріслі. Розтративши свій спадок в 1948 році письменник був змушений продати свою бібліотеку в 15 тис. томів. З 1957 року діє міжнародна Асоціація друзів Валері Ларбо, яка вручає щорічні літературні нагороди. Ім'я письменника носить культурний центр Віші, один з ліцеїв міста.

2 лютого 1969 року в Сасексе, Англія, помер Борис Карлофф - британський актор театру і кіно, який прославився як зірка фільмів жахів в 1931 році після виходу фільму «Франкенштейн», в якому він зіграв роль Чудовиська. За 50 років акторської кар'єри він зіграв безліч ролей в кіно, на телебаченні, в театрі і на радіо. Критики називали його «Karloff The Uncanny» («Карлофф Жахливий»), «The Master Of Horror» («Майстер Жаху»). Вибрана фільмографія - «Наречена Франкенштейна», «Мумія», «Обличчя зі шрамом», «Божевільна вечірка чудовиськ» та ін.

2 лютого 1970 року в Уельсі, Велика Британія, помер Бертран Расселл - британський філософ, математик, логік, громадський діяч. Відомий своїми роботами на захист пацифізму, атеїзму, а також лібералізму і лівих політичних течій. Також вніс неоціненний вклад в математичну логіку, історію філософії і теорію пізнання. Менш відомі його праці з естетики, педагогіки і соціології. Рассел вважається одним із засновників англійського неореалізму, а також неопозитивізму. У 1950 році письменник отримав Нобелівську премію з літератури.

2 лютого 1970 року у Львові помер Микола Шраг - український економіст та суспільно-політичний діяч. Заступник голови Центральної Ради Української Народної Республіки (1917-1918). Доктор економічних наук (1967), теоретик розміщення продуктивних сил і промислових комплексів.

2 лютого 1977 року в місті Барранкілья, Колумбія, народилася Шакіра Ріполл - співачка, автор пісень, танцівниця, музичний продюсер, хореограф і модель. Вона широко відома, як найбільш успішна латиноамериканська артистка, яка домоглася успіху на початку 2000-х рр. Її ім'я в перекладі з арабської означає «Вдячна», а на хінді - «Богиня світла». Першими студійними альбомами «Magia» (1991) і «Peligro» (1993) комерційного успіху вона не домоглася, проте її популярність зросла в Латинській Америці з дебютним альбомом «Pies Descalzos» (1996), виданому на лейблах «Sony Music» і «Columbia Record», і з четвертим альбомом «Dónde Están los Ladrones?» (1998).

Сід Вішез
Сід Вішез

2 лютого 1979 року в Нью-Йорку, США, помер Сід Вішез - бас-гітарист англійської панк-групи «The Sex Pistols». Головний коронер Нью-Йорка, доктор Майкл Баден, який проводив розтин, встановив: героїн, виявлений в організмі покійного, був 80-відсоткової чистоти, в той час, як зазвичай, панк використовував 5-відсотковий розчин.

2 лютого 1980 року в Нью-Йорку, США, помер Вільям Стайн - американський біохімік, член Національної академії наук США і Американської академії мистецтв і наук. Лауреат Нобелівської премії (1972).

2 лютого 1987 року в Мюнхені, Німеччина, помер Алістер Маклін - письменник, автор гостросюжетних пригодницьких романів. Він написав бестселери «Корабель його величності «Улісс», «Гармати острова Наварон», «Острів Ведмежий» і ін.

2 лютого 1999 року в Києві на передньому фасаді універмагу «Україна» з'явилася найбільша в світі (на той час) зовнішня реклама - банер шампуню «Organics» (126,5 х 17 м).

2 лютого 2001 року в Україні був утилізований останній стратегічний бомбардувальник Ту-160, який здатний удвічі перевищувати швидкість звуку і є новітнім і найдорожчим бойовим літаком.

2 лютого 2001 року в Києві помер Олег Килимник - український критик і літературознавець.

2 лютого 2002 року в Києві помер Євген Волобуєв - український художник, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України.

Макс Шмелінг
Макс Шмелінг

2 лютого 2002 року в Венцендорфі (Нижня Саксонія, Німеччина) помер Макс Шмелінг - німецький боксер, перший європеєць, який завоював в XX ст. титул чемпіона світу у важкій вазі. За версією журналу «Ринг» (1930) він був названий «Боксером року». Після завершення кар'єри на канвасе «чорний улан» кілька років працював спортивним суддею.

2 лютого 2006 року в Чернівцях помер Авксентій Яківчук - український фольклорист, публіцист, заслужений працівник культури України.

2 лютого 2014 року в місті Манхеттен (Нью-Йорк, США) помер Філіп Сеймур Гоффман - американський актор, продюсер, режисер.

2 лютого 2015 року в Криворізькому районі, Дніпропетровська область, загинув Андрій Кузьменко (Кузьма) - соліст гурту «Скрябін».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-