Героїв Крут вшанують виставою на львівському залізничному вокзалі

Героїв Крут вшанують виставою на львівському залізничному вокзалі

Укрінформ
У Львові відбудеться театралізоване дійств “Станція Крути: зупинись і прислухайся...” на честь 101-ї річниці подвигу Героїв Крут.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

“29 січня на головному залізничному вокзалі Львова молодь організує дійство “Станція Крути: зупинись та прислухайся…». Окрім того, у Львівському державному ліцеї з посиленою військово‑фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбудеться тематичний вечір з нагоди відзначення 101-ої річниці подвигу юних захисників Києва”, – зазначається у повідомленні.

Читайте також: Пам'ять Героїв Крут вшанують на Лук’янівському цвинтарі

Поминальні урочистості відбудуться на Личаківському кладовищі, де знаходиться могила учасника бою під Крутами Ігоря Лоського. До поховання покладуть квіти, засвітять лампадки і справлять чин панахиди.

Як відомо, 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 км від Києва, добровольчий Студентський курінь із 300 юнаків – студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів київських гімназій, – вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, що налічували близько 5 тисяч осіб. Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя герої зупинили наступ ворога на два дні, які стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України. Згідно із Брест-Литовським мирним договором, Росія зобов’язалась визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради, укласти з нею мир, негайно вивести з України формування Червоної гвардії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-