У Києві відкрили пам'ятну дошку кінорежисерові Юрію Іллєнку

У Києві відкрили пам'ятну дошку кінорежисерові Юрію Іллєнку

Фото
Укрінформ
У столиці відбулося урочисте відкриття пам'ятної дошки відомому українському кінорежисеру Юрію Іллєнку.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, дошка розміщена на фасаді будівлі Національного наукового центру радіаційної медицини НАМНУ за адресою вулиця Юрія Іллєнка (Мельникова), 6.

“Ініціатива встановлення таблички належить центру радіаційної медицини, який входить до складу нашої академії. У цьому будинку не тільки знаходиться інститут, але частково наші підрозділи апарату академії медичних наук України. Коли ми дізналися, що вулиця перейменована на честь Юрія Іллєнка, у нас з'явилася ідея встановити таку дошку. Люди проходять вулицею і запитують, хто такий Іллєнко, бо, на жаль, не кожен знає, хто він такий. Ми вирішили зробити таку акцію, для того щоб відзначити режисера, тим більше Юрій Іллєнко жив на цій вулиці”, - розповів президент Національної академії медичних наук України академік Віталій Цимбалюк.

У столиці відкрили меморіальну дошку Юрію Іллєнку / Фото: Овсяннікова Юлія, Укрінформ

Читайте також: Нищук не виключає, що пам’ятник Петлюрі "замінить" Щорса

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня 2018 року депутати Київської міської ради підтримали перейменування вулиці Мельникова на честь українського кінорежисера Юрія Іллєнка.

Відповідно до рішення, вулиця Мельникова, що знаходиться у Шевченківському районі, носитиме ім’я Юрія Іллєнка.

Перейменування пройшло громадські обговорення на єдиному веб-порталі територіальної громади в спеціальній рубриці Е-МІСТО. Зміну назви вулиці Мельникова підтримали 1490 громадян, що складає 67% осіб, які долучилися до голосування.

Юрій Іллєнко – український кінорежисер, кінооператор, сценарист, актор і продюсер. Він є одним із творців нового напряму в кінематографі — "українського поетичного кіно". У доробку Іллєнка такі стрічки, як "Криниця для спраглих", "Білий птах з чорною ознакою", "Лебедине озеро. Зона", "Молитва за гетьмана Мазепу".

Іллєнко має звання Народного артиста України, є лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Державної премії імені Олександра Довженка за внесок у кіно, академіком Академії мистецтв України та єдиним діячем з України, котрий став академіком Європейської кіноакадемії.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-