Просто слухай: уривок Мар'яни Савки

Просто слухай: уривок Мар'яни Савки "Собачого Нового року! Котячого Різдва!"

Подкаст
Укрінформ
19 сучасних українських письменників написали історії про те, яким різним буває Різдво. Про те, яким різним буває життя.

Див забагато не буває, правда? І коли ж на них чекати, як не на Різдво? Адже це час безцінних подарунків, фантасмагорії та химерних пригод, час, який повертає нас у дитинство та відкриває нові сенси дорослішання. Це пора пошуку умиротворення та батьківського тепла, пора, коли самотність переживаєш особливо гостро. І саме в цей час повсякденність можуть наповнювати чудеса, а іскри любові запалюють життя з новою силою.

Слухайте також: Просто слухай: уривок із казки «Різдво приходить у Країну Мумі-тролів»

Пропонуємо уривок Мар'яни Савки "Собачого Нового року! Котячого Різдва! (19 Різдвяних історій)".

ПРОСТО СЛУХАЙ:

ПРОСТО ЧИТАЙ:

Було це у грудні. Холод собачий. Снігу по коліно. Двірники не встигають згрібати з тротуарів сніг — і він перетворюється під ногами перехожих на брудно-сіре мокре місиво. Місто готується до свят, які тривають довше, ніж ангельське терпіння: від Андрія до Миколая, від Миколая до католицького Різдва, а там Новий рік, а за ним Різдво православне, а далі старий Новий рік, Йордан… Тяжке випробування. Не так уже й легко все це витримати, коли у твоєму звичному, в міру завантаженому фрілансі раптом западає глибока і безпросвітна діра. Усі замовники в цей період щезають, ніби їх заковтує снігоочисна машина. Нема. Нікому не потрібні твої послуги — твої очі, твоя компетенція з ерудицією, твоя праце здатність врешті-решт. А тут іще сусідка, котра розводить персидських котів, ламає ногу. Вона ламає — а я маю вирішувати її проблеми.

Чому я погодилася на її дивне прохання, сама не знаю. Певно, дуже хотілося кудись податися з міста, щоб не бачити цього святкового рейваху, цих переповнених гламуром, усяким дорогим непотребом та ілюмінацією вітрин, які ще більше підкреслюють твою недоречність на цьому ярмарку святкового марнославства, не чути вибухів петард і не бачити салютів. Я чесно мріяла опинитися в якійсь глухомані, де тільки сніг іскриться, зорі на небі ряхтять — і тиша.

Напевно, Бог дослухався. Виявляється, сусідка домовилася про продаж одного з породистих кошенят за місто, в якесь котеджне містечко, куди ще треба було якось дістатися і доставити (не загубити і не застудити!) оте мале м’явкуче створіння — подарунок під ялинку для однієї маленької дівчинки. Її батьки мали щедро заплатити за пухнастий чотирилапий товар. За планом я сідала на електричку, сходила в якомусь селі, де мене на крихітній станції перехоплював з «товаром» джип господаря і відвозив до оселі.

Там усі мали пересвідчитися, що кошеня породисте, здорове, тоді — передати гроші, обігріти мене, нагодувати, відвезти назад на станцію і посадити на електричку, яка вертатиметься до міста.

Сусідка дала мені невеликий котячий контейнер-перевозку, вистелений вовняною хустиною, а всередині сиділо мале і перелякане створіння. На щастя, в електричці

було мало людей. А кошеня м’явчало до хрипоти упродовж двох годин, поки ми їхали до пункту призначення. Я вже майже втратила терпець і розум від цього безперервного

котячого плачу, кляла свою дурість і сусідчину поламану ногу разом з місцевими олігархами, що оселились на краю землі. Врешті я вийшла на станції. Подивилася услід електричці. Розгледілася довкола і не побачила жодного джипа.

Кинулася дзвонити — і похолола: телефон разом із зарядкою залишився у вагоні! Яка ж я дурепа: вирішила підзарядитися в електричці — аякже, чорта з два! Розетки не знайшла, а телефон до сумки назад не вклала. Коліна підкосилися від моторошного передчуття. Ніяких знайомих об’єктів. Кілька сосон. Станційна зупинка з дашком, засніжена дорога вглиб лісу. І жодної людини. Але ні, з іншого вагона, видно, зійшов

якийсь чоловік. Він порівнявся зі мною, і, вже запідозривши щось недобре, я кинулася його розпитувати, що це за станція. Він сказав.

— Ви що, смієтеся? — я заніміла від жаху. — Я навіть не знаю, де це.

— Це не перше квітня, щоб сміятися, ще трохи — і я спізнюся на святкування Нового року. — І він, поправивши наплічник, пришвидшив крок, не маючи наміру вступати зі

мною в довгу бесіду.

Я ще хвилину постояла розгублено з моїм цінним вантажем у руці — кошеня примовкло, певно, також відчуло, що в нас проблеми, — і кинулася наздоганяти незнайомця.

Він ішов досить швидко, розсипаючи довкола сніг, як гордий криголам, порівнятися з ним мені не вдавалося, але я не відставала, стрибаючи в лунки від його слідів. То була

дорога в невідоме, а цей чоловік — провідник, і він же мав кудись мене вивести, до якоїсь цивілізації. А там, дасть Бог, знайдуться добрі люди і, може, щось придумають. Але що? Я не могла пригадати собі жодного номера. Ні сусідчиного, ні маминого, ні сестри. Але ж лайно… У дитинстві хоч домашні телефони були по хатах. Батьківський я і досі пам’ятаю, але ж там, де той номер, давно живуть інші, чужі люди.

Тим часом мороз уже пропікав мені коліна наскрізь і я сто разів пошкодувала, що взяла куртку, а не довгий пуховик.

Чоловік попереду перейшов на галоп, я поскакала за ним з граційністю поні Педро, друга свинки Пеппи, а кошеня в перевозці знову занявчало, аж поки не зірвало голос до хрипоти.

Нарешті ми проминули лісок і дісталися котеджного містечка. Тут на дорозі стало іти легше, видно, що недавно проїхався грейдер і розгріб сніг на дві кучугури пообіч.

Але з людей — нікого. Ніби повимирали всі за високими парканами.

— Вибачте, — закричала я своєму випадковому подорожньому. — Вибачте, я не можу вас залишити, тобто тут сама залишитися. В мене кіт! Кошеня тобто. Воно замерзне

на цьому морозищі!

Чоловік трохи сповільнив ходу. Ми порівнялися, і він спантеличено зиркнув на мене.

— А я що? Служба порятунку? Звідки мені знати, хто ви і чого тут шукаєте?

— Я нічого не шукаю. Я навіть не знаю, де я! Просто зійшла не на своїй станції. А телефон лишився в електричці. — І, може, він би й не повірив цій, погоджуюся, недолугій історії, але на мене раптом напав такий жаль до себе, така лють на своє добре серце, яке увесь час мене заводить у якісь халепи, на сусідку з її котячим бізнесом, на маму, яка звалила на свята в Італію, на свою непутящу фрілансерську кар’єру, на мороз цей пекучий, на високі паркани, перед якими ти себе почуваєш нещасною комахою, що я просто заревла. Голосно, надривно, зі сльозами, червоним

носом і соплями, які довелося втирати просто рукавицею.

— Стоп, стоп! Ну, не треба! На морозі не можна, кон’юнктивіт підхопите!

— А ви що, лікар?

— Ну, та яка різниця. Це всі знають. Ну, досить. Ось тримайте, — і він витягнув з кишені надпочату пачку паперових серветок.

Я коротко переповіла свою котячу історію, підняла котовозку йому до очей, щоб він просік усю серйозність моєї халепи. Він скинув рукавиці і порозминав руками свої замерзлі виголені щоки. Я нарешті його роздивилася. Ну, не скажу, що голлівудської зовнішності, але нічого такий, симпатичний. Вузькі сіро-блакитні очі, темно-русі брови, міцний правильної форми ніс — от щось я маю пристрасть до красивих носів. Ніс — це, як на мій погляд, дуже відповідальна частина обличчя, свідчить про походження, характер, якість, так би мовити, матеріалу. Бо як можна закохатися в чоловіка, в якого ніс — як обламаний качан кукурудзи?

— Ну, ок, — він вибив мене із моїх рефлексій на тему носів. — Ходімо. Бо холодно стояти. А там подумаємо, що з вами робити.

Мар'яна Савка

Перше фото: Видавництво Старого Лева

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-