2 січня: народний календар і астровісник

2 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто знесе яйце на Гната; що блищатиме, а що тріщатиме і оминаймо скорпіонів

Нині Церква згадує священномученика Ігнатія Богоносця, єпископа Антіохійського, учня Іоанна Богослова. Цікавий давній обряд, пов’язаний з цим днем існує у Сербії. Його називають «курячим різдвом». Рано-вранці першою встає господиня й іде на господарський двір. Там вона збирає навколо себе всю живність: курей, гусей, качок, індиків, свиней, овець, корів тощо й годує їх їжею, приготованою ще на Варвари (17 грудня). Перший, хто зайде цього дня на гостину (бажано, аби це був молодий гожий чоловік), проголошувався «курячим помазаником». Його садовили на височезну, набиту гусячим пір’ям подушку, аби він «ніс яйця». В руки дають чималого гарбуза, якого гість мусить розбити. Насіння має розлетітися по всій хаті, щоби курчат по весні вилупилося чим більше. Після цього гостя добряче пригощають гарячою ракією – сербським аналогом бренді. Але при цьому він має дуже сумирно сидіти, пам’ятаючи про курок з їхніми яйцями. Якщо птиця наступного року й дійсно гарно нестиметься, то чоловіка знову запросять на роль «курячого помазаника», а якщо ні, то й ні. А наші пращури цього дня казали: «Новий рік – до весни відлік», «Сонце блищить, а мороз тріщить». За народними прикметами, людина, котра народилася на Ігнатія, буде надзвичайно домашньою, прив’язаною душею до батьківської домівки та родини.

Іменини сьогодні у Гната, Таїсії та Данила.

Сьогодні 25 і 26 місячні дні. Місяць спадає, він продовжує залишатися в Скорпіоні. В енергетичному плані важкий і небезпечний день, коли активізується зло й агресія. Жодних нових серйозних справ цього дня не розпочинають. Пильнуйте за речами і словами. Не піддавайтеся на жодні провокації та намагайтеся перебувати в доброму гуморі. Залучайте до свого арсеналу жарти, самоіронію, сміх. Чи врятує гумор світ – невідомо, але те, що в певних ситуаціях він допомагає – це істина. Будьте уважними на дорозі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1943 році – 21,8, а найтеплішим у 2007 - +6,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-