Гендерні стереотипи негативно впливають на дитину після розлучення батьків – РЄ

Гендерні стереотипи негативно впливають на дитину після розлучення батьків – РЄ

Укрінформ
На сучасному етапі суспільства та уряди мають подолати гендерні стереотипи щодо спільного виконання батьківських обов’язків після розлучення заради інтересів дітей.

Про це йшлося на 4-ій міжнародній конференції з питання спільного виконання батьківських обов'язків (shared parenting), яка завершилася цього тижня у Раді Європи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Спільне виконання батьківських обов'язків має за мету підтримувати добрі відносини між дітьми та їхніми батьками у конфліктних випадках розлучень та забезпечити можливості для батьків виконувати їхні обов’язки рівною мірою», – заявила заступник генерального секретаря Ради Європи Габріелла Баттані-Драгоні.

Як наголошують у РЄ, сучасна концепція має подолати стереотип про те, що батько є «годувальником», а мати «вихователькою та домогосподаркою», що має глибоке коріння у багатьох культурах і відіграє вирішальну роль у багатьох рішеннях щодо розлучень.

«Найкраще рішення для дітей – проводити якнайбільше часу з обома батьками, щоб зберігати та підтримувати добрі відносини з ними після розлучення. Це і є нашою метою», – зазначив представник Міжнародної ради з питання спільного виконання батьківських обов'язків (ICSP), дослідник Університету Гренобль Альпи Мішель Гранжа (Франція).

Він зауважив, що є труднощі на шляху до такої оптимальної імплементації.

«Йдеться про домашнє насильство. У цьому випадку відповідні органи, суди, соціальні служби мусять дуже ретельно та суворо відстежувати ситуацію в інтересах дітей», – зауважив Гранжа.

Він наголосив, що діти, які постійно проживають лише з одним із батьків, позбавлені багатьох можливостей, що є дискримінацією.

«Це ненормально, що в багатьох країнах Європи законодавство дискримінує дітей», – заявив Гранжа.

Читайте також: Сьогодні світ вбереться в помаранчеве на знак протесту проти гендерного насильства

За даними дослідження ICSP, наприклад, у Франції близько 200 тис. дітей щорічно зазнають негативного впливу через розлучення батьків. При цьому 73% дітей залишаються з матерями, а з батьками мають можливість зустрічатися лише упродовж визначених вихідних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-