Сьогодні світ вбереться в помаранчеве на знак протесту проти гендерного насильства

Сьогодні світ вбереться в помаранчеве на знак протесту проти гендерного насильства

Укрінформ
У неділю, 25 листопада, світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Його проголосила у 1999 році Генеральна асамблея ООН й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Ця дата, 25 листопада, була вибрана у пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, яких у 1960 році за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо таємна поліція забила палицями на смерть.

ООН зазначає, що жінки і дівчатка зазнають насильства як у мирний час, так і під час збройних конфліктів – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури. Структури домінування, на яких грунтується насильство, глибоко вкорінені в суспільстві. Досвід або загроза насильства повсюдно перешкоджають жінкам повною мірою здійснювати свої права людини і користуватися ними.

Читайте також: Жінки у 27 разів більше за чоловіків зазнають насильства в Інтернеті - правозахисниця

Щороку з 25 листопада по 10 грудня (День прав людини) проходить акція «16 днів дій проти гендерного насильства». Тема цьогорічної кампанії – «Помаранчевий світ». Ця тема має на меті активізацію зусиль громадянського суспільства в боротьбі з насильством щодо жінок.

Сьогодні ООН пропонує мати на собі одяг або аксесуари помаранчевого кольору, аби висловити солідарність з рухом в ім'я майбутнього, вільного від насильства щодо жінок і дівчаток.

У багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-