У Житомирі презентували дослідження поліського діалекту і фольклору

У Житомирі презентували дослідження поліського діалекту і фольклору

Укрінформ
У Житомирському державному університеті ім. І.Франка розповіли про підсумки проекту «Єдність у різноманітності. Культурно-мовна неповторність етнографічних груп українців. Поліщуки».

Про результати експедиції у села житомирського Полісся та майбутні плани проекту йшлося під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми хотіли показати молодим людям різноманітність українців, бо Полісся дивовижно оригінальне. ... Проект мав на меті ввести учнів старших класів та молодих педагогів у коло духовності поліщуків, аби вони почули їхню автентичну говірку, скуштували місцевих страв, взяли участь у місцевому обряді та помилувалися неповторною поліською природою», - розповів науковий керівник проекту, професор, голова Північноукраїнського діалектичного центру ім. М. Никончука Віктор Мойсієнко.

До проекту долучилися 40 молодих людей з 15 областей України, які у вересні відвідали міста Коростень та Овруч а також села Бігунь та Селезівка Овруцького району, Вигів Коростенського району, Бовсуни та Діброва Лугинського району.

Читайте також: Гуцульську коляду презентують для внесення до списку ЮНЕСКО

За підсумками проекту вже видали навчально-методичний посібник «Єдність у різноманітності. Поліщуки», до якого увійшли автентичні тексти з поліськими діалектами із Олевського, Овруцького, Коростенського, Народицького, Малинського, Новоград-Волинського районів Житомирщини. До збірника також потрапили есе учасників самої експедиції. Крім того, найближчим часом представлять фільм з аналогічною назвою, а нині вже підготували і фотовиставку.

Як повідомив керівник проекту, завідувач навчальною лабораторією «Центр молодіжної політики» Житомирського державного університету ім. І. Франка Володимир Виговський, колеги з Львівського національного університету зацікавлені в тому, аби продовжити дослідження етнічних груп і наступного року. Тож нині на розгляд Міністерства молоді та спорту подали проект «Єдність у різноманітності. Гуцули», який хочуть реалізувати у Верховинському районі Івано-Франківської області.

На завершення прес-конференції автентичну поліську веснянку «Сєриє гусі» заспівали учасниці народного фольклорного колективу «Бовсунівські бабусі» із села Бовсуни Лугинського району.

Проект «Єдність у різноманітності. Культурно-мовна неповторність етнографічних груп українців. Поліщуки» реалізований за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-