Радіо перевиконує мовні квоти, а ТБ “пасе задніх” - експерти

Радіо перевиконує мовні квоти, а ТБ “пасе задніх” - експерти

Укрінформ
За рік частка української мови у прайм-тайм телеканалів зросла з 39% до 64%, тоді як згідно з чинним законодавством має становити 75%. А частка російської мови на українському ТБ скоротилась з 32% до 7%.

Такі дані озвучив на прес-конференції у четвер координатор проекту «Становище української мови» Сергій Стуканов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наприкінці жовтня 2018 року ми провели моніторинг шести найрейтинговіших телеканалів: Україна, 1+1, ICTV, Інтер, СТБ і Новий канал, обрали пікові години перегляду. Ми зафіксували, що від всього ефірного часу частка української мови складає 64,5%, частка програм двома мовами - 28%, а частка російської мови знизилася до 7%», - зазначив експерт.

Читайте також: "Радіо НВ" оштрафували за порушення мовних квот

Що стосується радіоефіру, то, як зауважив співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда, радіостанції не просто дотримуються квот, а й перевиконують їх.

«На загальнонаціональних радіостанціях лунають українською мовою 54% пісень, на місцевих та регіональних - 48%, тоді як квота україномовних пісень на радіо з 8 листопада становить 35%», - сказав він.

Шамайда нагадав, що квота ведення ефіру державною мовою становить 60%, але і вона перевиконана.

«На загальнонаціональному радіо зафіксовано 84% україномовного ефіру, на місцевому - 92%. Ми бачимо, що ведучі радіостанцій як місцевих, так і загальноукраїнських наближаються до суцільного україномовного радіо», - резюмував експерт.

Як повідов Укрінформ, у четвер, 8 листопада, відбувся черговий, заключний етап зростання квот на україномовні пісні та програми на радіо й відтепер частка пісень українською мовою в ефірі радіостанцій має становити не менше 35%, а програм - 60%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-