У Харкові презентували проект, присвячений Пінзелю та бароковому мистецтву

У Харкові презентували проект, присвячений Пінзелю та бароковому мистецтву

Фото
Укрінформ
Проект «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на сході України» презентували у Центральній міській бібліотеці імені Бєлінського у  Харкові.

Про проект кореспондентові Укрінформу розповіла представник проекту Тетяна Фарина.

"Цей проект став переможцем у конкурсі індивідуальних національних проектів від Українського культурного фонду у 2018 році. У рамках дводенної виставки, яка поєднає класичне барокове мистецтво кінця 18-го - початку 19-го століття, у різному форматі представлено творчість відомого галицького скульптора середини 18 століття Іоанна Георга Пінзеля - представника пізнього бароко і рококо. Також в експозиції - традиційне народне мистецтво: автентичні строї та ужиткові речі українців кінця 19-го - початку 20-го століття з приватної колекції родини Демкур (Тернопіль). Тому невипадково на виставці є експозиція робіт сучасних митців Тернопільської області на Пінзелеєзнавчу тематику, виставка місцевих краєзнавчих матеріалів, яка підготовлена партнерами проекту на місцях, етновиставка, заплановано майстер-клас із демонстрування прийомів одягання строїв, проведення відкритого етноуніверситету", - зазначила Тетяна Фарина.

За її словами, метою заходів є формування іміджу України як сучасної, європейської, висококультурної країни: "Вона може на належному рівні брати участь у заходах культурного розмаїття - від налагодження культурного діалогу та культурної дипломатії між регіонами України до спростування міфів російської пропаганди щодо маргінальності української культурної спадщини".

Як сказав у свою чергу керівник «Благодійного фонду родини Демкур» Тарас Демкура, на зібрані фондом гроші налагоджено показ у форматі новітних технологій - 3D - оригіналів робіт Пінзеля на територіях Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей, "щоб з ними мали можливість ознайомитися більше людей".

За підтримки Українського культурного фонду, як стало відомо, дводенна презентація напередодні вже пройшла у Сумах, сьогодні - у Харкові, та до 19 листопада пройде у Рубіжному Луганської області, Добропіллі, Дружківці, Кураховому, Маріуполі Донецької області.

Читайте також: У Дніпрі відкрили виставку до 110-річчя з дня народження Марії Примаченко

Щодо історії проекту, то його перший етап «Пінзель у Луврі» відбувся у 2012-2014 роках, коли творчість майстра була тріумфально представлена виставкою його робіт в Луврі.

Загалом проведено понад 60 презентацій культурної спадщини Іоанна Георга Пінзеля - в Україні та за її межами. Більше 800 альбомів роздано бібліотекам, проведено більше 40 презентацій мистецького альбому: в Німеччині, Аргентині, Бразилії, Польщі, Чехії, Португаліі, країнах Бенілюксу.

Мистецький проект «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» / Фото: Мадієвський В'ячеслав. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-