Скасування маркетингових угод має знизити вартість ліків на третину - експерт

Скасування маркетингових угод має знизити вартість ліків на третину - експерт

Укрінформ
Аптечні мережі з 1 січня 2019 року не укладатимуть жодних договорів та не отримуватимуть доходів від фармацевтичних виробників за надання маркетингових послуг.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

“Аптечні мережі України з 1 січня 2019 року відмовляються від укладення будь-яких договорів та отримання будь-яких доходів від виробників лікарських засобів за надання маркетингових послуг. Це буде зроблено, щоб зняти усі ці інсинуації, маніпуляції, що аптеки наживаються на споживачах, піднімають ціни, що біда уся в аптеках, а не в тому, що сьогодні виключно виробники впливають на кінцеву ціну ліків. Виключно виробники формують ціну, бо їхня діяльність не регулюється чинним законодавством”, - наголосив Руденко.

Він підкреслив, що з виробниками лікарських засобів буде проведено роботу, а договори з ними - розірвано.

“Ці договори породили виробники у жорсткій конкурентній боротьбі між собою. Кожен фармацевтичний виробник вважає за потрібне у своїй палітрі обов'язково випускати диклофенак, аспірин, анальгін, ібупрофен і тому подібне. Сьогодні на ринку, наприклад, понад 70 видів різних лікарських форм диклофенаку. А його ж треба десь розмістити та продати. От виробники, конкуруючи між собою та маючи на меті продавати ліки, зацікавлені у маркетингових угодах”, - розповів Руденко.

Читайте також: Українським аптекам можуть заборонити продавати шприци

Він наголосив, що фармвиробники просувають свої бренди і саме вони ініціаторами цього виду діяльності.

“Коли відміняться маркетингові угоди, ми побачимо, як це вплине на ринок. Маніпуляція щодо того, що маркетингові угоди підвищують ціни на 30-40-50%, має викритися. У фармвиробників ціни на ліки мають впасти на ці 30-40-50%. І ми побачимо як це буде”, - сказав Руденко.

Коментуючи законопроект № 8519 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”, він зауважив, що ініціатори документа звинувачують аптечні мережі України у підвищенні цін за рахунок укладення маркетингових договорів.

“Такі угоди не заборонені чинним законодавством. Вони укладаються у всіх видах ритейла (це і маркети — продуктові та товарні, різні заклади, що реалізують ті чи ті види продукції). Це дозволено Податковим кодексом і є чітке визначення. З цих договорів сплачується 20% ПДВ”, - наголосив Руденко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-