Українським аптекам можуть заборонити продавати шприци

Українським аптекам можуть заборонити продавати шприци

Укрінформ
Законопроект № 8591 пропонує дозволити українським аптекам торгувати лише лікарськими препаратами, та заборонити реалізувати вироби медичного призначення: шприци, крапельниці, БАДи тощо.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко. 

“Норми законопроекту № 8591 забороняють аптечним закладам в Україні займатися будь-якою іншою діяльністю, окрім продажу лікарських засобів. Тобто з прийняттям нового закону аптеки не зможуть реалізовувати такі необхідні товари, як шприци, крапельниці, вату, марлю, пластир, стерильні рукавички та іншу продукцію, що використовується у медичних цілях”, - сказав Руденко, додавши, що з продажу в аптеках зникнуть медичні вироби, біологічно активні добавки та інші товари, що поки дозволено реалізовувати. 

Читайте також: Експерт заявляє, що "500 метрів між аптеками" призведе до здорожчання ліків

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”. У разі прийняття нового закону буде впроваджено, зокрема, мінімальну відстань між аптеками 500 метрів. У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП – максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи – 4 аптеки в мережі. Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, – максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов’язкова фармацевтична освіта. 

Законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками. У МОЗ підкреслили, що нові вимоги поширюватимуться тільки на відкриття нових аптек. Разом з тим власникам великих мереж аптек доведеться проводити реорганізацію, щоб їхня діяльність відповідала критеріям нового закону. Для цього процесу буде визначено конкретний час. Перехідний період має тривати більше ніж рік.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-