Домашнє насильство: з чим стикаються і як вирішують проблеми українці

Домашнє насильство: з чим стикаються і як вирішують проблеми українці

Укрінформ
В Україні понад 1 млн жінок щороку зазнають насильства у своїх родинах і лише 10 % з них звертаються до поліції.

Такі дані були оприлюднено на прес-конференції, присвяченій старту інформаційної кампанії в Україні “Говори проти насильства”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Понад 1 млн українок щороку зазнають фізичної чи сексуальної агресії або тиску у родині. За даними Нацполіції, у 2017 році отримано 111 тисяч заяв щодо домашнього насильства, а у першій половині 2018 року близько 60 тисяч заяв, лише щодо 4 % з них розпочинаються розслідування. Зазвичай, усе закінчується замиренням і заяву про насильство забирають”, - наголошувалося на заході.

Учасники прес-конференції зазначили, що, за даними правозахисних організацій, до поліції звертається тільки щодесята жертва домашнього насильства.

“Щороку від 1 до 3 млн дітей в Україні стають свідками або жертвами домашнього насильства, зокрема, психологічно та морального. Щодругий громадянин України вважає, що шльопнути дитину по сідницях не є проявом насильства. 10 % вважають, що фізичне покарання дітей є нормальним у родині і не має до насильства жодного стосунку. Лише третина сприймає демонстративне ігнорування дитини як насильство. Також щодругий не вважає проявами насильства нав'язливі ревнощі чи контроль за стилем та одягом партнера”, - зазначалося на прес-конференції.

Читайте також: В Україні стартувала інформаційна кампанія проти насильства у сім’ях

Також було оголошено дані опитування, згідно з якими, в Україні 45 % респондентів стикалися з домашнім насильство у ролі жертви, а у дорослому ж віці 39 % жінок та 22 % чоловіків зазнавали насильства у родині.

“Одним із основних індикаторів здорового суспільства є нульова толерантність до будь-яких проявів насильства. Важливо бути не лише нетерпимими, а й активно виявляти свою позицію говорити про те, що турбує, виставляти межі допустимої поведінки та звертатися по допомогу, коли вона потрібна. Це допоможе розірвати коло насильства і будувати здорові стосунки та родини”, - наголосив заступник представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян.

Національно-репрезентативного онлайн-опитування чоловіків та жінок віком 18-55 років проводилося на всій території України — у містах та сільській місцевості, за винятком Криму та окупованих територій Донеччини та Луганщини. Період опитування 21.05-12.06.2018 року.

Опитування проведено дослідницькою компанією повного циклу InMind, що займається дослідженнями ринку, соціологічними дослідженнями та консалтингом у сфері методології досліджень, на замовлення ЮНІСЕФ та UNFPA “Говори проти насильства”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-