Масло замість фруктів: дієтологи вказали на небезпечні харчові звички українців
На цьому наголосив президент Асоціації дієтологів Олег Швець під час дискусії щодо режиму харчування українців, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"У раціоні українців сьогодні переважає картопля - в середньому 213 грамів на добу та нецільнозерновий хліб - 280 г на добу, споживання яких дієтологи рекомендують звести до мінімуму. І лише 20 відсотків українців переймаються кількістю цукру в денному раціоні, якого з'їдають в середньому 90 г замість рекомендованих 25 г, верхня допустима межа - 50 г. Тому сьогодні в Україні смертність від серцево-судинних захворювань у 7 разів вища, ніж, приміром, у Франції", - сказав Швець.
Якщо говорити про молочну продукцію, додав фахівець, то українці віддають перевагу вершковому маслу і твердим сирам, які теж варто обмежувати, і натомість вживати кисломолочні продукти 2-3 рази на день. А фрукти і овочі та рибу українці взагалі недоїдають - 43 г риби на день в середньому замість рекомендованих 73 г та лише 123 г фруктів з необхідних 300 г.
"Сьогодні поширюється думка, що здорове харчування дороге, але це не так. Якщо реально порахувати вартість того, що ми їмо, і вартість продуктів для здорового харчування, то виявляється, що харчуватися здоровою їжею фінансово вигідніше, ніж купувати нездорові продукти", - акцентував дієтолог.
Він повідомив, що на інтернет-платформі "ПроЗдорове" українці можуть знайти дієві рекомендації щодо того, які прості кроки в зміні харчуванні зможуть покращити їхнє здоров'я. Розроблені в рамках програми рекомендації зі здорового харчування схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров'я МОЗ України. Спираючись на досвід провідних країн світу, дієтологи зробили їх зрозумілими і простими для застосування у щоденному житті громадян.