Супрун заявляє, що від дельфінотерапії жодної користі

Супрун заявляє, що від дельфінотерапії жодної користі

Укрінформ
Недешеві та широко розрекламовані послуги дельфінотерапії (проведення часу з дельфінами з нібито лікувальною метою) не приносять користі ні людям, ні дельфінам.

Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, спростувавши найпоширеніші міфи щодо дельфінотерапії.

"У дельфінаріях поширені послуги дельфінотерапії - проведення часу з ними з нібито лікувальною метою. Коштують вони чимало - один сеанс до 3000 гривень. Та навіть якби були безкоштовними, то не приносили б тої користі, яку рекламують, ані людям, ані дельфінам", - зазначила Супрун.

Чиновниця повідомила, що до неї звернулися представники організації із захисту тварин UAnimals з проханням поширити інформацію про міфи щодо цього явища.

Зокрема, міф №1 - про те, що дельфінотерапія має унікальну користь. "Правда: користь дельфінотерапії не має жодного наукового підтвердження, а позитивний вплив взаємодії з дельфінами можна порівняти з грою із собакою, чи котом", - розповіла Супрун. Вона також повідомила, що науковці уточнили обидві основні теорії, які лежать в основі методики дельфінотерапії. Одна стверджує, що дельфінотерапія розвиває у пацієнтів здатність до концентрації уваги, а інша - здатність до розслаблення, релаксації. Це дві абсолютно різні, суперечливі теорії, і вони обидві не витримують наукової критики.

За даними науковців, на які посилається Супрун, терапія за участю тварин - це лише підтримка основного курсу терапії, але ні в якому разі не методика лікування. Успіх залежить не від біологічного виду тварини, а від її характеру і комунікабельності. "Тривалі дослідження показали, що методики, в які входить спілкування з собаками, вівцями і навіть комахами мають фактично ідентичний ефект. Але їх не можна вважати методом лікування. Задоволення від купання з дельфінами вважати лікувальним ефектом теж не можна", - йдеться у повідомленні.

"Міф №2 - дельфіни лікують ультразвуком. Правда: гіпотеза в основі терапії полягає в тому, що ультразвук, який видає дельфін в процесі ехолокації, впливає на баланс нейротрансмітерів в мозку людини. Однак не існує експериментальних підтверджень щодо цього, а ось це дослідження демонструє її неспроможність", - наголосила Супрун.

За її словами, дослідники записали 83 сеанси дельфінотерапії в центрі Dolphins Plus у Флориді. Вони встановили, що ультразвуки, що випускаються дельфінами, не досягали навіть мінімального порогу прийнятих для ультразвукової терапії медичних норм.

"Міф №3 - дельфінотерапія точно не зашкодить. Правда: 20 хвилин із дельфіном коштують до 3000 гривень. Сеансів потрібно десять, і бажано - двічі на рік. Тобто десятки тисяч за рік від однієї родини йде у кишеню власників дельфінарію", - зазначила вона.

Читайте також: Супрун нагадала про хвороби, які “полюють” на українців восени

Супрун нагадала, що часто такими послугами користуються батьки дітей, які мають тяжкі хвороби, часом невиліковні хвороби. Багато хто каже, мовляв, чого хвилюватися, коли дельфіни не зашкодять. Однак оскільки у людей із дельфінами є спільні інфекційні хвороби: кандидоз, сальмонела та інші, є також ризик заразитися. Особливо тим, хто має проблеми зі здоров'ям.

"Міф №4 - дельфінам подобається купатися з людьми. Правда: у природному середовищі дельфіни пропливають до 160 км на день, тож навіть найбільший дельфінарій для тварин є жахливо тісною консервною банкою. Дельфіни та інші морські тварини мешкають в солоній морській воді. У неволі ж вони знаходяться в звичайній водопровідній воді, розведеній морською сіллю та іншими хімікатами, серед яких міститься хлор. Від такої води дельфіни хворіють, сліпнуть, і у них роз'їдається шкіра. На волі дельфіни живуть від 25 до 50 років. Тим часом в дельфінаріях більше половини тварин помирають протягом перших двох років перебування в неволі, а ті, які долають цей термін, живуть в середньому 6 років", - наголосила в.о. міністра.

Вона також нагадала, що Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження" забороняє діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води.

"Утім існувати вони продовжують навіть у Харкові і Трускавці, де морем і не пахне. Активісти ж вимагають повної заборони дельфінаріїв в Україні", - підсумувала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-