Супрун нагадала про хвороби, які “полюють” на українців восени

Супрун нагадала про хвороби, які “полюють” на українців восени

Укрінформ
В осінню пору загострюються усі хронічні захворювання, зокрема, серцево-судинні.

Про це на своїй сторінці у Fаcebook зазначила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. 

“Восени на нас “полюють” не лише нежить та застуда, погіршується також перебіг багатьох хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних. У багатьох відбувається загострення такого поширеного захворювання як артеріальна гіпертензія — гіпертонічний криз”, - написала Супрун.

Вона назвала основні симптоми гіпертонічного кризу.

“Запам’ятайте ці симптоми. Якщо помітите їх у себе або ваших близьких — негайно дзвоніть 103: інтенсивній біль або значний дискомфорт за грудниною чи в ділянці серця, порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя, інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору, нудота й блювання, задишка, судоми, втрата свідомості та виражені тривожні розлади”, - наголосила Супрун.

За її словами, іноді трапляється, що значне раптове підвищення артеріального тиску супроводжується головним болем, запамороченням, відчуттям тривоги, серцебиттям, але вищеперелічені симптоми відсутні.

Читайте також: Слухати музику на повну гучність те саме, що слухати бензопилу — Супрун
“Такі стани не потребують виклику швидкої та можуть лікуватись амбулаторно. Для зниження тиску використовуються антигіпертензивні препарати у таблетках. Найкращий спосіб запобігти гіпертонічним кризам — ефективна взаємодія з лікарем. Тільки фахівець може підібрати лікування, яке допоможе контролювати хворобу. Не менш важливо дотримуватися здорового способу життя — відмовитися від куріння та зловживання алкоголем, правильно харчуватися, регулярно займатися фізичними вправами та обмежити сіль у раціоні до 5 г на добу”, - написала Супрун.

Вона порадила самостійно вимірювати тиск, щоб вчасно виявити його зростання і звернутися до лікаря.

Гіпертонічний криз — це раптове та значне підвищення артеріального тиску від базового рівня. Загрозу здоров’ю та життю несе значне підвищення АТ (як правило > 180 та/або 120 мм рт.ст.), яке ускладнюється смертельно небезпечними станами. Зокрема розвиток мозкового інсульту, інфаркту міокарда, набряку легень. Важливо, що не тільки дуже високий рівень артеріального тиску, а й ступінь його зростання може стати причиною розвитку тяжких ускладнень артеріальної гіпертензії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-