Лауреатом

Лауреатом "альтернативного Нобеля" з літератури стала Маріз Конде

Укрінформ
Альтернативну Нобелівську премію з літератури отримала письменниця з Гваделупи (заморський департамент Франції) Маріз Конде.

Про це повідомляє видання The Guardian.

"Гваделупську письменницю Маріз Конде оголошено переможницею премії Нової академії з літератури..." - йдеться у повідомленні.

Журі відзначило її книги за опис "жахів колоніалізму і хаосу постколоніалізму".

Як відомо, премія Нової академії з літератури була заснована після цьогорічного скандалу у шведській академії, який вибухнув через обвинувачення у сексуальних домаганнях чоловіка однієї з жінок-академіків. Після цього було прийнято рішення, що Нобелівську премію з літератури цього року не вручатимуть через "зниження довіри суспільства".

Таким чином, фіналістів альтернативного Нобеля обирали шляхом відкритого голосування, в якому взяли участь більше 100 журналістів, письменників, акторів та інших діячів культури, що увійшли до Нової академії.

Загалом на альтернативну премію було висунуто 47 авторів, серед яких Ієн Мак'юен, Софі Оксанен, Ольга Токарчук, Донна Тартт, Джоан Роулінг, Амос Оз, Арундаті Рой, Патті Сміт, Маргарет Етвуд та інші, з-поміж яких були обрані четверо фіналістів.

Як повідомлялося, у листопаді минулого року 18 жінок висунули обвинувачення в сексуальному насильстві і переслідуванні проти Жана-Клода Арно - чоловіка поетеси Катарини Фростенсон, яка є членом Шведської академії, що присуджує Нобелівську премію. Арно всі звинувачення спростовує.

Читайте також: Літературний "Нобель" повертається: Шведську академію поповнили юрист та письменниця

Проте на знак протесту подали у відставку відразу три дійсні члени академії: письменник Клас Остергрен, літературознавець Кйолл Еспмарк та історик Петер Енглунд. У відставку пішла і постійний секретар академії Сара Даніус.

Тоді й було вирішено, що Нобелівська премія з літератури в 2018 році не вручатиметься.

Як відомо, Нобелівську премію з літератури присуджують з 1901 року. Її лауреатами стали загалом 114 осіб (в якісь роки премія не вручалася, в якихось її ділили між двома письменниками).

Фото: The Guardian

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-