Нацопера у жовтні запрошує на оперні та балетні вистави про мінливість кохання

Нацопера у жовтні запрошує на оперні та балетні вистави про мінливість кохання

Укрінформ
Музична палітра Національної опери у жовтні відзначатиметься кипінням любовних пристрастей, виражених мовою сучасного танцю та класичного вокального мистецтва у виконанні провідних артистів театру.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі театру.

"У жовтні на сцені Національної опери України вируватимуть справжні любовні пристрасті. Опера «Іоланта» подарує чудову можливість знову почути Лілію Гревцову в головній партії та прекрасний тандем Тарас Штонда - Валентин Дитюк. Міфологічні герої в балетній постановці «Ночі в садах Іспанії» мовою танцю розкажуть про пошуки насолоди та любові, а головні герої балету «Дама з камеліями» представлять на суд глядачів трагічну історію паризької куртизанки. І під завісу - ще одна любовна трагедія про циганку Кармен в однойменній опері Жоржа Бізе", - йдеться у повідомленні. 

5 жовтня шанувальників бельканто театр запрошує на постановку опери «Іоланта» Петра Чайковського, яку здійснили диригент, народний артист України Володимир Кожухар, режисер Микола Третяк, народний художник України Марія Левитська. Це красива і сповнена поетичної досконалості розповідь про любов, віру в Бога, велику силу духу, моральну чистоту, благородство, готовність до самопожертви, яких так не вистачає в сьогоднішньому житті.

Партію головної героїні виконає одна з кращих виконавиць Іоланти - Лілія Гревцова.  Тандем маститого баса Тараса Штонди (Рене, король Провансу) та представника молодого покоління солістів тенора Валентина Дитюка (Водемон, граф, бургундський лицар), який сформувався під час участі в інших виставах, дасть слухачам змогу відкрити нові нюанси таланту співаків. 

Головні партії також виконують: Ігор Євдокименко (Роберт, герцог Бургундський), Іван Пономаренко (Ебн-Хакіа, мавританський лікар), Павло Приймак  (Альмерік, зброєносець короля Рене), Володимир Тишков (Бертран, воротар палацу), Світлана Годлевська (Бригітта, подруга Іоланти), Тетяна Пімінова (Марта, дружина Бертрана, годувальниця Іоланти), Марія Березовська (Лаура, подруга Іоланти) та ін.

Балетна постановка «Ночі в садах Іспанії», яку театр представить 11 жовтня, об'єднує два одноактних балети на музику відомого іспанського композитора Мануеля де Фальї -  «Трикутний капелюх» та, власне, «Ночі в садах Іспанії».  Втілення цих яскравих творів на сцені Національної опери – це, без перебільшення, заслуга художнього керівника балету, балетмейстера-постановника Аніко Рехвіашвілі. Диригент-постановник - Микола Дядюра. Художник-постановник - Марія Левитська. Художник по костюмах - відома іспанська театральна художниця Габріела Салаверрі. Постановка створена за підтримки Посольства Іспанії в Україні.

Балет «Дама з камеліями» 13 жовтня розкаже відому з літератури  історію паризької куртизанки сучасною театральною мовою.  Хореографію балету «Дама з камеліями» здійснила художній керівник балетної трупи театру Аніко Рехвіашвілі. Вона разом з диригентом-постановником балету Олексієм Бакланом, який також працював і над музичною композицією твору, написала лібретто. Вистава побудована на суто класичній музичній основі - Л.Бетховен, І.Брамс, І. Пахельбель, Г. Форе, Е. Елгар, І. Стравінський. 

Головні партії виконують: Анастасія Шевченко (Марі Дюплессі, паризька куртизанка), Юлія Кулик  (Кларисс, юна дівчина), Денис Недак (Александр, молодий письменник), Дмитро Чеботар (Герцог де Гіз), Владислав Іващенко (Александр, батько молодого письменника), Сергій Клячін (Ференц Ліст), Максим Мотков (Аукціонщик), Людмила Мельник (Нінон, мати Кларисс) та ін.

У виставі бере участь хор хлопчиків Державної чоловічої хорової капели України ім. Л. Ревуцького.

Про оперу «Кармен» Ж. Бізе, яку Нацопера представить 26 жовтня, Чайковський свого часу написав, що вона стане найпопулярнішою оперою у світі, і ці його слова виявилися пророчими. 

Головну партію Кармен у виставі виконує  провідна солістка театру Анжеліна Швачка. З цією оперою у співачки пов'язаний персональний рекорд: партію Кармен вона виконала більше ніж 100 разів у близько 20 різних постановках багатьох країн світу. 

Читайте також: Міжнародний фестиваль "Київ Музик Фест-2018" відкриється у столиці 29 вересня

За диригентським пультом  – наш співвітчизник Андрій Юркевич, який здобув славу за кордоном. Його можна побачити за пультом видатних оперних театрів світу: Liceu в Барселоні, Королівський театр в Мадриді, Берлінська державна опера, Віденська державна опера, Цюріхський оперний театр, Опера Сан-Франциско і т.д.  Чотири сезони тому цей перелік доповнився ще одним важливим пунктом - посадою головного диригента Національної опери Польщі у Варшаві, чи не найамбітнішого оперного театру Європи. На батьківщині спостерігати за філігранною роботою Юркевича над симфонічними чи оперними партитурами можна нечасто. Тому запрошення визнаного на Заході диригента в Київ цього сезону стане справжнім подарунком українським шанувальникам опери.

Крім Анжеліна Швачки, головні партії також виконують: Сергій Пащук (Хозе, сержант), Ольга Нагорна (Мікаела, наречена Хозе), В’ячеслав Базир (Ескамільо, тореадор), Андрій Гонюков (Цуніга, капітан), Юрій Горинь (Моралес, сержант), Олександр Бойко (Данкайро, контрабандист), Руслан Танський (Ремендадо, контрабандист), Тетяна Хараузова (Мерседес, циганка), Світлана Годлевська (Фраскіта, циганка).

У виставі бере участь  хор хлопчиків муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького. Хормейстер - Аїда Зайцева. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-