Арсенал ідей: битви роботів, можливості тіла людини, розкопки та космос

Арсенал ідей: битви роботів, можливості тіла людини, розкопки та космос

Укрінформ
Організатори фестивалю обіцяють продемонструвати всю різноманітність можливих досвідів – від тілесних до професійних

У Києві в Мистецькому Арсеналі відкрився IV освітній фестиваль «Арсенал ідей», на якому дітям та дорослим пропонують пізнавати світ та себе у формі різноманітних активностей – від гри до справжніх наукових досліджень.

Цього року організатори «Арсеналу ідей» мають намір показати всю різноманітність можливих досвідів – від тілесних до професійних. Фестиваль поділений на три тематичні групи – «Простір», «Тіло» та «Діяльність», в кожній з яких на лекціях, майстер-класах та різних активностях можна дізнатися про історію людей, речей, місць, поекспериментувати з власним тілом та провести справжні наукові дослідження, дізнатися про засоби зв'язку – сучасні й не дуже, провести археологічні та палеонтологічні розкопки, долучитися до створення «розумного дому» та конструювання роботів та програмування.

Так, в групі «Простір» можна дізнатися про історію міста, його археологію та архітектуру, створити власноруч мапу та прокласти маршрут цікавими місцями. В цій частині «Арсеналу ідей» дітей чекають майстер-класи, ігри та наукові розвідки від Музею історії Києва, Національного Києво-Печерського заповідника, Музею історії Десятинної церкви, Національного художнього музею України. Про археологічні розкопки розкажуть на локації Мелітопольського міського краєзнавчого музею. Також там можна буде дізнатися про поховання скіфів на території України.

Окрім цього, відвідувачів чекає багато цікавих лекцій про оточуючий нас світ рослин. Так, наприклад, співробітники Ботанічного саду ім. Гришка розкажуть про те, яким чином насіння рослин опиняється далеко від місця, де росте сама рослина, а також про рослини-«втікачі» з Ботанічного саду.

В групі «Тіло» на дітей чекають досліди та експерименти з можливостями власного тіла. Так, на локації «Експериментаніуму» можна за допомогою анатомічних моделей розібратися, як влаштований організм людини. Щодня на цій локації будуть розповідати про те, що таке любов з точки зору біології, і як працюють гормони. Також дітям запропонують дослідити як працюють органи чуття – зір, слух, смак, нюх та дотик та зібрати самотужки модель серця або системи травлення людини.

Музей медицини представить стародавні анатомічні атласи і розкаже, як називають органи людини на латині та про відношення людини до свого тіла в різні епохи. А співробітники Київського зоопарку розкажуть, чому ми боїмося змій, і як би виживало людство, якби павуки були розміром з середню собаку.

На локації Національного науково-природничого музею НАН України можна дізнатися про багатства мінерального світу, а також побачити на карті де та які саме мінерали та корисні копалини видобуваються в Україні. Також тут можна визначити вагу каменю чи маминої обручки в каратах за допомогою насіння ріжкового дерева, провести справжні палеонтологічні розкопки та дізнатися про те, які палеонтологічні знахідки можна зробити навіть в околицях Києва.

Також цього року на «Арсеналі ідей» багато уваги приділяють інклюзивності. Наприклад, ГО «Ти особливий» пропонує зіграти в гру Го з зав'язаними очима: гравцям замість фішок пропонують камінці та каштани і на дотик визначати, який хід і в якій послідовності робити. За словами організаторів, в цю гру можуть грати нарівні як люди з нормальним зором, так і люди з порушеннями зору.

Окрім цього, на Арсеналі ідей створили сенсорну стіну, де на дотик пропонується визначити різні матеріали та предмети. Назва кожного з цих предметів також написана шрифтом Брайля. Відвідувачі зможуть дізнатися і про мову жестів. А на Сенсорній галявині можна випробувати можливості базових сенсорних систем тіла: протестувати свій вестибулярний апарат та пропріоцептивну систему.

Також на «Арсеналі ідей» можна відвідати екскурсію в повній темряві та пройти майстер-клас з написання тифлокоментарів – опису предмета або події для незрячих людей.

В групі «Діяльність» дітям пропонують дізнатися про робототехніку, познайомитися з технологією «розумний дім» та створенням різних моделей за допомогою 3D-принтера. Діти зможуть власноруч створити архітектуру «розумного дому» за допомогою спеціального конструктору. А також зіграти роботами у футбол, або влаштувати битву роботів, управляючи ними з планшету.

Також в цій групі на локації Музею історії України у Другій світовій війні можна навчитися «новим» для дітей засобам спілкування в просторі - азбука Морзе та спілкуванню «в режимі ефірної тиші» – за допомогою сигнальних прапорців. Співробітники музею розкажуть про історію створення азбуки Морзе, про значення кожного прапорця та допоможуть створити власний меседж.

На локації Національного Музею історії України покажуть як карбувати монети і розкажуть як змінилися засоби виготовлення монет з давніх часів. Співробітники музею познайомлять з стародавніми іграми, які виникли в один час з Го та шахами, а деякі і раніше від них.

Музей космонавтики ім. Корольова розкаже про те, що можна побачити та відчути в космосі, про вакуум та роботу у відкритому космосі. Також тут представлений стимулятор роботи у відкритому космосі.

Загалом на «Арсеналі ідей» представлено кілька десятків українських музеїв, громадські організації, Мала академія наук України. Окрім цього буде презентовано спеціальний фото проект «Зіркова абетка», який розповідає про проблеми людей з вадами слуху. Також у межах фестивалю пройде III Форум нової освіти, на якому діти поділяться з дорослими своїми думками та ідеями про освіту. А для дорослих пройдуть майстер-класи та лекції про сучасні тенденції освіти та професії, яких ще немає.

Фестиваль «Арсенал ідей» проходить з 26 по 30 вересня. Організатори заходу – Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал», благодійний фонд «Мистецький арсенал» у співпраці з Соціальною програмою Марини Порошенко.

Наталія Молчанова, Київ

Фото Юлії Овсяннікової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-