Раді пропонують заборонити давати дітям «екзотичні» імена

Раді пропонують заборонити давати дітям «екзотичні» імена

Укрінформ
У Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується обмежити для батьків право вибору імені для дитини.

Та при зміні імені заборонити давати імена вигаданих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіатур, а також імен, що містять нецензурну лексику або ображають суспільну мораль.

Відповідний законопроект №9092 зареєстровано в парламенті 18 вересня народним депутатом Володимиром Мисиком (група «Відродження»).

«Законопроектом пропонується передбачити, що дитині не може бути дано: ім'я, що складається з назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіатур; ім'я, що містить одночасно букви, символи та (або) цифри; ім'я, що містить нецензурну лексику або ображає суспільну мораль. Зазначені обмеження поширюються і на порядок зміни імені особою», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Також законопроектом пропонується визначити, що рішення органів реєстрації актів цивільного стану про відмову у присвоєнні дитині імені з підстав невідповідності таким вимогам може бути оскаржене батьками.

За даними Міністерства юстиції, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, за попередні роки в Україні були зареєстровані такі імена, як Черешня, Золушка, Атлантида, Таймер, Сервер та Космос, Кукла, Мерседес, Алейна, Книгиня, Ізраїль, Мілорд, Сероп, Султан, Панна, Кітті, Янукович та інші.

«Проте бажання батьків присвоїти дитині певне «екзотичне» ім'я не повинно порушувати законні права дитини. Сучасні реалії вимагають більш чіткіших приписів нормативних актів щодо регулювання права на ім'я», - наголошує Мисик.

Читайте також: У комітеті ВР не вірять, що закон про референдум пройде цього року

Окрім того, законопроектом пропонується передбачити в Сімейному кодексі, що дитині може бути дано не більше двох імен, «якщо інше не випливає зі звичаю національної меншини, до якої належать мати і батько». Також ім'я дитини повинно відповідати її статі, йдеться у змінах до кодексу.

Як повідомлялося, у серпні заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова повідомляла, що найпопулярнішими іменами, якими українці називали своїх новонароджених дітей у першому півріччі 2018 року, стали Софія, Анастасія, Анна, Артем, Олександр та Максим.

Заступник міністра юстиції зазначила, що, крім традиційних імен, українці вибирають своїм дітям і незвичні. Серед таких жіночих, зокрема, - Ігоріна, Медея, Каталея, Она, Мілаша, Апполінарія, Капітоліна, Хумора, Патриція, Забава, Прінцеса, Весна, Італія, Андромеда, Ясновєда. Серед чоловічих: Натаніель, Юнатан, Яровіт, Еліот-Леопольд, Бомонд, Пересвіт, Метью, Рожден, Гамлет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-