У Стокгольмі назвали лауреатів

У Стокгольмі назвали лауреатів "альтернативного Нобеля"

Укрінформ
Цього року лауреатами престижної премії "За правильний спосіб життя" стали борці з корупцією, тоталітаризмом та з посухами й поширенням пустель у Африці.

Про вручення престижної винагороди у Стокгольмі, яку ще називають альтернативною Нобелівською премією, повідомляє DW.

"Цьогорічної міжнародної нагороди удостоїлися представники Гватемали, Саудівської Аравії, Буркіна-Фасо та Австралії. Лауреатами почесної частини альтернативної Нобелівської премії, що не передбачає грошової винагороди, стали юристи Тельма Алдана та Іван Веласкес з Гватемали", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Алдана та Веласкес займалися розкриттям випадків корупції в вищих ешелонах влади цієї латиноамериканської країни.

Крім того, грошову винагороду разом з титулом лауреата альтернативної Нобелівської премії отримав фермер з Буркіна-Фасо Якуба Савадого. Селянина винагородили за його успішну боротьбу з подальшим поширенням пустель у Африці, де його прозвали "чоловіком, що стримує пустелю". У прес-службі фонду наголосили, що Савадого допоміг багатьом селянам перетворити їхні землі на родючі. Африканський фермер отримає близько 96 тисяч євро в перерахунку.

Таку саму грошову винагороду присудили й австралійському агроному за винайдений ним спосіб успішного вирощування лісів у пустельних та напівпустельних регіонах.

Вперше з часу заснування цієї премії серед володарів почесної нагороди опинилися й громадські діячі з Саудівської Аравії. Ними виявилися троє правозахисників Абдулла аль-Хамід, Мохаммад Фахад аль-Кахтані і Валід Абу аль-Хаїр. Вони намагаються у мирний спосіб домогтися впровадження в їхньому авторитарному суспільстві справжнього захисту прав людини та досягти реального розподілу гілок влади. Всі троє за свою громадську діяльність опинилися за гратами.

Читайте також: Рада висунула кандидатуру Сенцова на Нобелівську премію

Альтернативну Нобелівську премію засновано 1980 року. Її призовий фонд становить три мільйони шведських крон (близько 313 тисяч євро. - Ред.). Поповнюється він за рахунок добровільних пожертв. Премію присуджують за захист прав людини, захист довкілля та миру.

Премія фонду Right Livelihood Award Foundation вручається щорічно чотирьом людям чи організаціям, яких, на думку засновника фонду шведсько-німецького мецената Якоба фон Ікскюля, проігнорували під час вручення традиційної Нобелівської премії.

Фото: Right Livelihood Award

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-