В Україні відсутні достовірні дані щодо кількості дітей з аутизмом

В Україні відсутні достовірні дані щодо кількості дітей з аутизмом

Укрінформ
В Україні відсутня достовірна статистика щодо показників аутистичних розладів у дітей.

Про це заявила засновник фонду "Дитина з майбутнім", консул "Аутизм Європа"  Інна Сергієнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2005 році було зареєстровано близько 680 дітей з аутизмом. Згідно зі статистикою, у 2017 році таких дітей було вже 7,5 тис. осіб. Але це рахувалися діти, які стоять на обліку у психіатрів. Це - верхівка айсбергу, лише 10 %. Реальні цифри - понад 75 тисяч дітей. І ці показники корелюються із світовою статистикою - понад 1% дітей (від загальної кількості у державі) мають аутистичний розлад. Українські батьки, які мають дітей з аутизмом, не доходять до психіатрів, стикаючись у суспільстві зі стигмою. Навіть ті, які знають про цей діагноз у своєї дитини, не хочуть ставати на облік до психіатрів. Тому офіційна статистика щодо показників дитячого аутизму в Україні - недійсна", - наголосили Сергієнко.

Вона акцентувала, що у нашій країні спостерігається також проблема щодо діагностування аутистичних розладів.

"Зазвичай, на периферії лікарі не ставлять такі діагнози. Батьки змушені шукати фахівців у Києві чи інших великих містах", - зазначила Сергієнко.

Читайте також: На Миколаївщині відкриють перший в Україні центр інклюзивної освіти фахівців

Голова спілки «Захисту прав осіб з розладами спектру аутизму» Наталя Андреєва зауважила, що аутизм є хворобою, яку не можна вилікувати, однак, таких дітей можна і треба адаптувати до життя у соціумі.

"Дитина може набути багато навичок, компетенції, що допомагатимуть їй у житті. Такі дітки добре піддаються адаптації, якщо застосовувати правильні методики виховання, лікування та відновлення", - наголосила Андреєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-