На українське кіно наступного року треба щонайменше 2,6 мільярда — Мінкультури

На українське кіно наступного року треба щонайменше 2,6 мільярда — Мінкультури

Укрінформ
На розвиток української кіноіндустрії в держбюджеті 2019 року має бути передбачено як мінімум 2,6 млрд гривень.

Про це сказала перший заступник міністра культури Світлана Фоменко під час медіадискусії на VIII міжнародному медіафорумі Kyiv Media Week, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"Адекватним був би той бюджет, який просило Міністерство культури в уряду. На жаль, наша пропозиція була не врахована, тому що ресурс обмежений. На програму підтримки патріотичного кіновиробництва ми просили 700 мільйонів, оскільки 500 мільйонів - це сума нинішнього року. А ті контракти, які підписуються і будуть підписані, вимагають, по-перше, рівень таким самий, як у цьому році, по-друге - закінчення цих контрактів. Що стосується тих грошей, які виділяються на Мінкультури і потім реалізуються через Державне агентство з питань кіно, - це 1,9 мільярда гривень, які просило Держкіно і ми підтримували, оскільки виробництво - це тільки один етап, важлива популяризація і розповсюдження, щоб ці фільми могли побачити", - зазначила Фоменко.

Як додав директор холдингу "Медіа Група Україна" Євген Лященко, питання не тільки в загальному обсязі коштів, а й у структурі освоєння.

"Це - питання пріоритетів. Коли розглядатиметься бюджет, у наступному читанні, дуже важливо, щоб пріоритети були правильно розставлені. Тому що один з найважливіших пріоритетів - це рібейт (компенсація частини прямих витрат при виробництві фільмів - ред.). Він був важливим, але став останнім. Також важлива підтримка освіти в кіно, вибудова базових секторів, таких, як навчання акторів, режисерів. Це велика проблема, зокрема тому, що коли ми почали виробництво українською мовою, то зіткнулися з проблемою, що недостатньо кадрів для цього", - підкреслив Лященко.

Читайте також: Мінкульт проситиме вдвічі більше фінансування, ніж торік

Як повідомляв Укрінформ, Кабмін у п'ятницю, 14 вересня, презентував законопроект про бюджет 2019 року, у якому передбачив 1 млрд грн на фінансування українського кіно. Це така ж сума, яка була у 2018 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-