Мінкульт проситиме вдвічі більше фінансування, ніж торік

Мінкульт проситиме вдвічі більше фінансування, ніж торік

Ексклюзив
Укрінформ
Бюджетний запит Міністерства культури на наступний рік становитиме 10,3 млрд грн на галузь, тоді як минулого року бюджет відомства становив 5,6 млрд грн.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу міністр культури Євген Нищук.

"Цього року ми робимо запит, який становить приблизно 10,3 млрд грн на нашу галузь. Минулого року бюджет Міністерства культури склав 5,6 млрд грн. Під час підготовки бюджету-2019 міністерство виходить із пропозицією до Кабміну підвищити в наступному році бюджетні асигнування на культуру, оскільки перед міністерством поставлені нові завдання та конкретні пріоритети", - повідомив Нищук.

За його словами, найважливішу статтю державних витрат Мінкульту мають становити такі, що стосуються реформування у сфері мистецької освіти.

"Пріоритети, які ми собі поставили у 2016 році, мають бути досягнуті. Що стосується мистецької освіти, то ми говоримо про повну її модернізацію. І, якщо цього року наш фокус був зосереджений на початковій мистецькій освіті, тобто спеціалізованих мистецьких школах, то наступного року ми сконцентруємось на вищих закладах освіти. Це стосується створення нових освітніх програм, забезпечення належних умов для навчання", - сказав міністр культури.

Він також повідомив, що минулого року почалися закупівлі в дитячі спеціалізовані школи. "Зокрема, вперше за останні роки було закуплено навчальне обладнання для колегіуму мистецтв в Опішні, де навчаються майбутні гончарі; високоякісні музичні інструменти, серед яких унікальний рояль Steinway, були придбані для київської спеціалізованої музичної школи ім. Лисенка тощо. Наступного року ми плануємо зосередитися на закупівлях для вищих навчальних закладів", - додав Нищук.

Він також наголосив, що серед пріоритетів Мінкульту - нові музейні та меморіальні комплекси, зокрема меморіал Героям Небесної сотні з музеєм Революції Гідності, друга черга Музею жертв Голодомору, музей трагедії Бабиного Яру.

Читайте також: Нищук обіцяє статус національної пам’ятки розкопкам на Поштовій

Нищук акцентував увагу на продовженні роботи зі створення електронного ресурсу культурної спадщини: "Це буде і електронний реєстр нерухомих пам’яток, і музейний фонд України, і реєстр національного культурного надбання тощо. Наступного року ми плануємо запускати пілотні проекти у регіонах, які стануть основою глобального електронного ресурсу культурної спадщини України".

Крім того, за словами урядовця, Мінкульт планує активніше розвивати креативні індустрії.

"Додатково підтримки потребують сфери, які здатні сформувати привабливий образ сучасної України в очах усього світу. Маю на увазі туризм, моду, кінематограф, фестивальний рух тощо. Сподіваюся, що наш обгрунтований запит знайде підтримку і в колег по уряду, і в бюджетному комітеті, і у Верховній Раді. Адже коли ми будемо більше інвестувати в культуру - тоді нам треба буде витрачати менше коштів на танки", - підсумував Нищук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-