“Твоя країна фест” у Мукачеві провела сеанс лагідної українізації

“Твоя країна фест” у Мукачеві провела сеанс лагідної українізації

Фото
Укрінформ
У закарпатському Мукачеві за підтримки Міністерства інформполітики пройшов п'ятий фестиваль “Твоя країна фест”.

Фестиваль розпочався у серпні й має на меті провести концерти української музики у семи прикордонних містах — від Півдня до Півночі, від Сходу до Заходу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мукачево — це вже п'яте місто, куди приїхав фестиваль, - розповів лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко (Фома). - Специфіка цього мандрівного фесту — грати українську музику для людей у прикордонних містах, адже це міста, з яких, по суті, починається Україна. Тут, на Заході, це  відчувається, а от на Півдні та Сході, де часом співвідношення україномовного населення до російськомовного — це 50 на 50%, а часом і 10% до 90%, за це треба боротися. Тому у фестивалю творча та об'єднуюча мета — адже немає ліпшого способу стати ближчими, аніж із допомогою музики, культури, пісні”.

За словами музиканта, для участі у фестивалі організатори зібрали артистів, кожен з яких має свою вікову аудиторію і чітку громадянську позицію та створює якісний український контент.

Лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя розповів, що нині українські музиканти не можуть не виявляти активну громадську позицію. І від того, наскільки активно вони це роблять, залежить, як розвиватиметься країна. Причому, це стосується не тільки розвитку мови, а й будь-якої сфери, наприклад місцевого туризму.

“Наш останній кліп “Лови момент” ми знімали в Карпатах, доти ніколи не ходили в гори, - розповів Тополя. - Кліп переглянуло понад 2 мільйони людей — упевнений, що 10% після цього із них поїдуть в Карпати. Це наш внесок у розвиток місцевого туризму”.

У Мукачеві пройшов фестиваль «Твоя Країна fest»

А співачка і композитор Марія Бурмака була вражена тим, наскільки добре місцеві жителі обізнані з її творчістю.

“На чек-саунді люди підходили і співали разом зі мною пісень, здивувало, що підспівували під композиції із останнього альбому, не такі ще розкручені. Приємно було, коли вдень під час прогулянки містом зупинялися, просили автографи та спільне фото. Це радує, коли на прикордонній території місцеві люди впізнають українських артистів та знаються на українській музиці,” - сказала артистка.

Читайте також: У Конотопі пройшов фестиваль української музики "Твоя Країна fest"

Фестиваль супроводжувала демонстрація презентаційних матеріалів «Ukraine Now.UA».

Після Мукачева "Твоя країна фест" відвідає Новоселицю у Чернівецькій області та Сарни на Рівненщині, що на кордоні з Румунією та Білоруссю відповідно.

Основна мета "Твоя Країна fest" – донести сучасну українську музику у найвіддаленіші куточки України, які артисти нечасто включають у свої гастрольні графіки.

Фото: Тарасов Володимир

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-