Від 23 до 87: пленер

Від 23 до 87: пленер "Чорна гора" зібрав три покоління художників

Фото
Укрінформ
На Закарпатті стартував мистецький пленер «Чорна гора», на який з'їхалися знамениті художники з України та сусідніх європейських країн - Словаччини, Польщі, Угорщини.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

«На Закарпатті пленер такого рівня проводиться вперше. Сюди на тиждень з'їхалися художники з України та інших сусідніх європейських країн, всього 21 учасник. Ще одна особливість пленеру - це широка географія. Маємо тут представників усіх живописних шкіл країни: Київської, Харківської, Львівської, Закарпатської, на жаль, не змогли приїхати одесити. Третя особливість пленеру - вікова: наймолодшому учасникові 23, це - Андрій Чижов зі Львова, а найстаршому - народному художнику, академіку Володимиру Микиті - 87 років. Це, можна сказати, історичний пленер - коли пліч-о-пліч працюють три покоління митців: діди, батьки та сини», - розповів куратор пленеру Іван Білан.

Академік Володимир Микита, якого назвали патріархом пленеру, закцентував, що тут, в унікальному місці, зібралися дуже достойні люди.

«Я маю надію, що цей пленер стане традиційним і проводитиметься в такому форматі й у наступні роки», - сказав митець.

Радів, що пленер такого рівня проходить на його батьківщині, і знаменитий закарпатський художник і скульптор родом із Виноградівщини Іван Бровді.

«Я ріс під Чорною горою, малював тут етюди з 60-х років. Ці місця колись були знаменитими. Тут відпочивала знать із Будапешта, тут розважалися, полювали, рибалили... Це - місця слави знаменитого роду баронів Перені», - сказав він.

На Закарпатті стартував пленер художників «Чорна гора» / Фото: Інна Даліева

Митець пообіцяв показати колегам принади Виноградівщини, яку називають Сонячною долиною. Адже на Закарпатті саме тут спостерігається найбільше сонячних днів у році.

Читайте також: Від богатирів до кіборгів: на Вінниччині створять меморіал захисникам України

Закарпатський куратор пленеру Віктор Мигович додав, що метою проекту є налагодження зв'язків та обмін досвідом між провідними представниками різних живописних шкіл України, Угорщини, Словаччини і Польщі для подальшої реалізації спільних проектів.

Митецький пленер "Чорна гора" завершиться спільною виставкою митців у Виноградові 16 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-