Вчені виявили у корі мозку невідомі раніше

Вчені виявили у корі мозку невідомі раніше "гальмівні нейрони"

Дослідження
Укрінформ
Біологи з Сегедського університету (Угорщина) та Інституту Аллена (США) виявили в корі головного мозку людини новий тип інтернейронів. Вчені назвали їх "клітинами шипшини" (rosehip cells).

Про це повідомляє журнал Nature Neuroscience

Незвичайна особливість нових нейронів полягає у їхній формі. Аксони клітин шипшини закручуються на зразок троянди, що обсипалася. Вчені помітили, що відкриті інтернейрони зв'язуються переважно тільки з одним типом клітин — пірамідальними нейронами. Пірамідальні нейрони — збудливі клітини в мозку ссавців, які в переважній кількості знаходяться в кортикальних структурах.

Дослідники вивчали кору великих півкуль двох чоловіків, які перед смертю пожертвували тіло науці. Здійснивши секвенування РНК, вони визначили новий тип інтернейронів, в роботі яких бере участь гамма-аміномасляна кислота (ГАМК) — найважливіший гальмівний нейромедіатор центральної нервової системи.

Читайте також: Вчені розповіли, як брудне повітря впливає на мозок

Один із лідерів дослідження Габор Тамас (Gábor Tamás) пояснив, яку роль у взаємодії відіграють клітини нового типу: «Якщо думати про гальмівні нейрони як про гальма в автомобілі, то нейрони шипшини будуть такими гальмами, які зупиняють машину тільки в певному місці, наприклад, біля продуктового магазину. Простіше кажучи, цей певний тип клітин здатний гальмувати там, де інші не можуть». При цьому Габор Тамас зауважив, що такі нейрони виявили поки що тільки у людини; їх відрізняє певний «генний підпис». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-