Вчені розповіли, як брудне повітря впливає на мозок

Вчені розповіли, як брудне повітря впливає на мозок

Укрінформ
Результати дослідження китайських та американських учених довели, що забруднене повітря негативно впливає на когнітивні функції мозку людини.

Про це повідомляє ВВС.

«Понад 4 роки - з 2010 по 2014 роки - учені Пекінського університету (Китай) та Єльського університету (США) досліджували математичні та мовні навички близько 20 тисяч жителів Китаю. Учені вимірювали рівень діоксиду сірки, діоксиду азоту та часток, менших за 10 мікрометрів. Виявилося,що найбільш небезпечному активному впливу цих надшкідливих речовин піддаються літні малоосвічені жителі Китаю. Зазвичай, саме такі працюють на шкідливому виробництві, бо не в змозі забезпечити собі існування у старості. Також було доведено, що забруднення атмосфери також підвищує ризик дегенеративних захворювань, зокрема, хвороби Альцгеймера та інших форм деменції», - зазначає видання.

У статті повідомляється, що результати мають глобальну актуальність, оскільки понад 80% світового міського населення дихає повітрям з небезпечним рівнем забруднення атмосфери.

«ВООЗ називає забруднення повітря «невидимим вбивцею», що спричиняє щороку у світі приблизно 7 мільйонів випадків передчасних смертей. Деякі шкідливі речовини, діючи на мозок, спричиняють психологічний вплив і, таким чином, зумовлюють розвиток депресії. Попередні дослідження виявили, що забруднення повітря негативно впливає на пізнавальні здібності студентів», - пише ВВС.

Читайте також: Коли, як і скільки: гастроентеролог розповіла про правильне пиття води

Окрім того, зазначається, що забруднення довкілля спричинило 4,2 мільйона випадків смертей у світі в 2016 році. 

«91% населення світу живе там, де рівень шкідливих речовин у повітрі перевищує обмеження ВООЗ. Дев'ять із 10 людей у світі дихають забрудненим повітрям. 14 міст Індії є одними з 20 найбільш забруднених у світі, очолює цей рейтинг північне місто Канпур», - повідомляється у статті.

Автори дослідження підкреслюють, що 98% міст (з населенням понад 100 тисяч осіб) у країнах з низьким і середнім рівнем доходу не відповідають вимогам ВООЗ щодо рівня шкідливих речовин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-