Соціологи з'ясували, наскільки щасливі українці

Соціологи з'ясували, наскільки щасливі українці

Опитування
Укрінформ
Більше половини українців (63 відсотки) почуваються щасливими, що на 10% більше порівняно з минулим роком.

Про це свідчать результати опитування щодо самооцінки відчуття щастя, проведеного у травні Київським міжнародним інститутом соціології.

"У травні 2018 року щасливими або скоріше щасливими себе відчували 63% жителів України, 16% почувалися частково щасливими, частково ні, і 17% - нещасливими або радше не щасливими", - йдеться у повідомлені.

Як поінформували автори дослідження, порівняно із минулим роком частка щасливих збільшилася на 10 відсоткових пунктів - з 53% в травні 2017 року до 63% у травні 2018 року. Вони припустили, що однією з причин може бути деяке покращення матеріального становища населення: протягом року за самооцінкою частка небідних зросла із 30% до 37%.

Опитування засвідчило, що молоді люди загалом щасливіші, аніж старші, і з віком рівень щастя знижується майже лінійно. Зокрема, цьогоріч серед молоді віком 18-29 років щасливими почувалися 79%, серед тих, кому 30-39 років – 72%, 40-49 років - 65%, 50-59 років - 57%, 60-69 років - 47%, старше 70 років – 45%.

Зниження частки щасливих із віком пов’язане із погіршенням здоров’я, а також більш хистким матеріальним становищем і самотністю, які часто спіткають літніх людей.

За місцем проживання дещо більш щасливими себе почувають жителі західних областей: у травні 2018 року в західних областях щасливими почувалися 68%, у центральному регіоні – 63%, на півдні – 59%, у східних областях – 60%.

Коментуючи результати дослідження, генеральний директор КМІС Володимир Паніотто зазначив, що підвищення рівня щастя населення України не може не тішити. Водночас він припустив, що, можливо, частина цієї динаміки пов’язана з переходом на більш досконалу технологію проведення опитувань - попередні омнібусні дослідження, в яких були запитання про щастя, отримані за допомогою паперових анкет. Однак соціологи наразі не можуть оцінити, наскільки суттєвим був вплив зміни технології на зміну на зміну показників, це буде предметом подальших досліджень.

Читайте також: Як українці оцінюють своє здоров'я

Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося з 18 по 30 травня 2018 року методом особистого інтерв'ю. Було опитано 2025 респондентів, що мешкають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-