Як українці оцінюють своє здоров'я

Як українці оцінюють своє здоров'я

Опитування
Укрінформ
Станом на травень 2018 року, 37% опитаних дорослих жителів України оцінили своє здоров’я як хороше або дуже хороше, 42% - як посереднє (ані хороше, ані погане), 19% - як погане або дуже погане.

Про це свідчать результати дослідження, яке з 18 по 30 травня 2018 року провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Як зазначається в повідомленні, Київський міжнародний інститут соціології відслідковує динаміку самооцінки стану здоров'я населенням України починаючи з 1995 року. Як свідчать дані опитувань, протягом останніх п'яти років рівень здоров'я жителів України лишається практично незмінним: порівняно із 2013 роком дослідження не фіксують ані покращення, ані статистично значимого погіршення у тому, як жителі України оцінюють стан власного здоров'я. Але, якщо порівнювати з 1995 роком, то помітно, що рівень самооцінки стану здоров'я виріс.

Як зазначається, на стан здоров’я можуть впливати різні чинники, зокрема – вік, стать, рівень матеріального добробуту, місце проживання, інші чинники.

Насамперед, стан здоров’я тісно пов’язаний із віком: чим старше людина, тим більша імовірність того, що вона матиме ті чи інші проблеми зі здоров’ям. За об’єднаними даними досліджень, проведених протягом двох років (травень 2015 – травень 2017), серед молоді у віці від 18 до 29 років здоровими почуваються 69%, у віці від 30 до 39 років – 55%, від 40 до 49 років – 40%, від 50 до 59 років – 26%, від 60 до 69 років – 13%, і серед старших 70 – лише 8%.

Також на самооцінку стану здоров'я впливає стать: в усіх вікових групах чоловіки оцінюють своє здоров’я дещо краще, аніж жінки: загалом, серед усіх чоловіків від 18 років і старше здоровими себе назвали 45%, серед жінок – 33%.

Читайте також: Сидіння - нове куріння: Супрун розповіла, як берегти спину

Як і раніше, продовжує зберігатися сильний зв’язок між станом здоров’я і рівнем добробуту: чим кращий матеріальний рівень життя, тим більше тих, хто має хороше здоров’я. За даними опитувань 2015-2018 років, серед найменш заможних (тих, кому не вистачає грошей навіть на їжу), здоровими себе назвали лише 22%, серед людей із відносно високим рівнем матеріальним добробутом (можуть дозволити собі покупку дорогих речей) - 70%. Тобто вищий рівень добробуту забезпечує кращі можливості для турботи про власне здоров’я, як профілактики захворювань, так і лікування.

Відсоток тих, хто почувається здоровим, дещо вище у містах (40%), аніж у сільській місцевості (34%). Це може бути пов’язаним як із умовами праці та рівнем матеріального добробуту (який краще у містах, аніж сільській місцевості), так і з доступністю послуг із охорони здоров’я (більш розвиненою мережею лікувальних установ у містах).

Стан здоров’я є важливою умовою для відчуття щастя: серед тих, хто має дуже хороше здоров’я, щасливими почуваються 87%, серед тих, хто має дуже погане здоров’я, щасливими є лише 19%.

У травні 2018 року методом особистого інтерв'ю опитано 2025 респондентів, що мешкають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% — для показників, близьких до 50%, 2,8% — для показників, близьких до 25%, 2,0% — для показників, близьких до 10%, 1,4% — для показників, близьких до 5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-