Сидіння - нове куріння: Супрун розповіла, як берегти спину

Сидіння - нове куріння: Супрун розповіла, як берегти спину

Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун радить, як зберегти спину здоровою.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Близько 90% випадків болю у спині залежать від певних положень і рухів. Тож якщо ви на ці довгі вихідні плануєте інтенсивні фізичні навантаження або ж навпаки, провести час біля серіалів на дивані - підготуйтеся, щоби раптовий біль не зіпсував вам плани", - наголошує Супрун.

Разом з лікарем-нейрохірургом Вадимом Ілляшенком урядовець дає дієві поради, "які не замінять повноцінних консультацій з лікарем, проте дозволять краще розуміти свій стан, зменшити відчуття болю і дискомфорту та залишатись здоровими".

Перед тим, як піднімати важкі предмети, в. о. міністра радить підготуватися: розігрітися, продумати, як брати вантаж, за що хапатися, де нести, як ставити та що потрібно, щоб полегшити роботу. Вантаж потрібно тримати якомога ближче до тіла та виконувати підйоми і повороти з допомогою ніг. Використання сильних м'язів ніг допоможе зняти навантаження зі спини. Також намагайтеся утримувати спину рівною, зберігаючи вигини хребта.

"Сидіння - нове куріння. Краще не зловживайте!" - зауважила Супрун.

За її словами, під час сидіння за серіалами, треба час від часу змінювати положення, вставати та розминатися. Головне для здоров’я спини - це рух. Якщо довго сидите - обов’язково виконуйте зворотний рух - нахили або прогини назад. Якщо довелося довго простояти на ногах, наприклад у транспорті, переступайте з ноги на ногу, злегка розслабте ноги в колінах. Та намагайтеся триматися за той поручень, що збоку, а не над головою.

Читайте також: Супрун розповіла, хто гальмує реформу первинної ланки меддопомоги

Також урядовець радить знайти свій “рятувальний рух”.

"Біль у спині рано чи пізно виникає майже у кожної людини та періодично повторюється протягом життя. У більшості випадків напади болю носять стереотипний (схожий) характер. Щоб бути готовим до нападу болю - виберіть свою вправу заздалегідь", - пише вона.

Більше лайфхаків читайте на сайті МОЗ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-