У Чугуєві відкрився ХІХ міжнародний Репінський пленер

У Чугуєві відкрився ХІХ міжнародний Репінський пленер

Укрінформ
Художників з України та зарубіжжя зібрав на три тижні в Чугуєві, на батьківщині великого живописця Іллі Рєпіна, ХІХ міжнародний Репінський пленер.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів голова Харківської обласної організації Національної Спілки художників України, народний художник України Віктор Ковтун.

"Виставка графіки художника з Фінляндії Сергія Пієтіля сьогодні стала першим заходом  чергового ХІХ міжнародного Рєпінського пленеру, що відкрився в Чугуєві. Свої роботи тут також продемонструють до двадцяти художників з України, Латвії, Білорусі, Фінляндії. Це в півтора рази більше, ніж в попередні кілька років" , - зазначив Ковтун.

За його словами, пленер, який, за традицією, проводиться щороку, триватиме до 5 серпня: "За підсумками пленеру відбудеться підсумкова виставка не менш як двохсот картин. Це буде рекорд України для виставок під відкритим небом".

"В рамках художнього марафону відбудуться майстер-класи для учнів дитячих художніх шкіл, включаючи дітей з особливими потребами, а також - студентів профільних вузів, зустрічі з учасниками пленеру, відвідування музеїв і пам'яток Чугуєва, починаючи з меморіальної садиби Іллі Рєпіна, що на вулиці Музейній в Чугуєві. Заплановані поїздки на етюди в палацово-парковий комплекс ХІХ століття "Садиба", "Наталівський парк" - пам'ятник садово-паркового мистецтва, краєзнавчий музей в райцентрі Печеніги, цикл фотовиставок під девізом "Історія і сучасність", - додав Ковтун.

За його словами, для гостей приготували свято "В гостях у Рєпіна" - з виставкою-продажем ексклюзивних кондитерських виробів і чаюванням за столами з писаними самоварами. Заплановано музичний "Рєпін-фест", концерт, а також дегустацію продукції місцевих виноградарів і бджолярів, включаючи майстер-клас з виготовлення гусарської пальонки.

"Примітно, що прогулятися маршрутами пленеру можна за допомогою анімованого гіда у вигляді додатку для електронних носіїв - смартфонів і планшетів. Судячи з заявок туристичних фірм, пленер відвідає не менш як десять тисяч осіб", - розповів Ковтун.

Читайте також: На пленер до "Синевиру" приїдуть європейські художники

Як стало відомо, на закритті пленера відбудеться вручення кращим художникам премії імені Рєпіна і аукціон картин і виробів народних майстрів.

За словами учасника церемонії відкриття пленера заступника голови Харківської ОДА Анатолія Бабичева, Репінский пленер - один з 8 проектів-переможців конкурсу Міністерства культури України "Малі міста - великі враження".

Як стало відомо, на його проведення вперше з держбюджету виділено 0,5 млн грн.

Фото Харківської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-